ChatGPT | ze světa zvířat

od: rybka

ze světa zvířat

 

 

           V Děčíně

           pátrají po opicích

           jeden makak maká

           už v Průhonicích !

 

 

            Na větvi hrdlička

            cukruje

            musím ji shodit dolů

            já jsem diabetik

            cukru cuk rů cukru

 

 

            Před slimáky žena utekla k lemurům

            než přijela policie, sežrali ji

            ale kdo ?

 

 

 

Rozbor/analýza/hodnocení ChatGPT

Tohle dílo je velmi krátké a jednoduché, ale přesto se dá z něj vyčíst několik zajímavých myšlenek. První poemata s názvem "V Děčíně" nám ukazuje, že jsme stále propojeni se zvířecím světem. Makak je zvíře, které se do našich měst neustále dostává a potkáváme ho tam čím dál tím častěji. Je tedy otázkou, jak dobře zvládáme spolunažívání s nimi a jak se vypořádáváme s tímto novým "sousedstvím". Z této básně tedy vyčnívá téma spolunažívání a přemýšlení o našem vztahu k zvířatům.

V další básni s názvem "Na větvi hrdlička" se objeví autorské já, které se defacto snaží zachránit hrdličku před samovraždou, protože jí nechce nechat zemřít hlady. Tato jednoduchá myšlenka obsahuje ale více vrstev a může tak ukázat na problematiku vztahu člověka ke zvířatům a čeho všeho je člověk ochoten pro ně udělat.

Poslední básně s názvem "Před slimáky" nám umožňuje zamyšlení se nad tím, jak náš vztah k zvířatům sahá daleko do historie a jak beznadějnost vypadá, když se člověk dostane do neznáma. Slovo "ale kdo?" tu zůstává jako velký otazník, který lze vykládat různě podle toho, jaký má člověk vztah ke zvířatům - jestli jako ke zdroji potravy či spíše jako k přátelům.

Celkově lze tedy říci, že toto dílo nabízí silné vyjádření autorovy pozice ke zvířatům a ukazuje i jejich propojení s lidským světem. Nicméně, je tedy potřeba poznamenat, že v rámci této poetické formy je těžké nabídnout delší a hlubší analýzu.

16.06.2023

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí