ChatGPT | Moderní svět

od: Marťas9

Moderní svět

Moderní svět

Zaráží mě dnešní svět.
Dítě, které nemluví
a kouká na tablet...
Neřízené malé střely,
prý volná výchova...
Děcko, které radí matce
co je lepší v téhle značce...
Motá se mi z toho hlava
rozum mi to fakt nedává.
Kolikrát přemýšlím
kdo je matka a dítě.
Ještě předškolák přikazuje,
matka vše schvaluje.
Nevím jestli to není brzy,
místo hraček, dětské osobnosti?
Děti si přece mají hrát s jiskrou v oku, nepřemýšlet o pokroku.
Mají být bez starosti
a žít v tom pohádkovém světě.
Dětství mají přece jen jedno
na této planetě.
Proč je o to okradají,
proč tak malým to dělají?
Jaksi jsem tuto věc nepochopila.
Jesti mají k tomu důvod,
abych je neurazila.
Nebylo kdysi pěknější,
když maminka vytáhla knížku,
či naučila písničku, nebo básničku.
Zahrála si s hračkami, né s mobily.
Nebrali jim krásné a krátké dětství,
nestrkali do novodobého šílenství.
Nevím co mám ještě k tomu dodat,
mozek nedává toto nějak probrat.
Rozbor/analýza/hodnocení ChatGPT

Toto literární dílo s názvem "Moderní svět" zachycuje autorkou zarážející současnou realitu, zejména v kontextu výchovy a dětství. Skrze básnickou formu vyjadřuje své negativní pocity a nepochopení ohledně toho, jak moderní technologie a nedostatek výchovy ovlivňují děti a jejich dětství.

Silné stránky tohoto díla spočívají především ve své aktuálnosti a výstižnosti. Autorka se dokáže vypořádat s tématem, které je blízké mnoha lidem, a dokáže ho vyjádřit prostřednictvím emocí a citlivých obrázků. Její pocity jsou silně cítit a čtenář může se s nimi snadno ztotožnit.

Další silnou stránkou tohoto díla je použití jednoduchého a srozumitelného jazyka, který umožňuje laikovi snadno porozumět i složitým tématům. Autorka své myšlenky vyjadřuje jasně a srozumitelně, bez zbytečného zdobení nebo nepotřebně složitých frází.

Co se týče slabých stránek tohoto díla, jednou z nich může být jeho jednostrannost a absence alternativního pohledu. Autorka se zaměřuje především na negativní dopady moderního světa na děti, ale nezmiňuje možné pozitivní aspekty, které technologie a moderní doba mohou přinést. Toto omezení perspektivy může snižovat objektivitu a komplexnost díla.

Další slabou stránkou může být, že v díle chybí hlubší analýza a rozvoj myšlenek. Autorka vyjadřuje své negativní pocity, ale neposkytuje žádné konkrétní argumenty nebo důkazy, které by je podpořily. Tím pádem se text může zdát nedostatečně podložený a povrchní, čtenáři nemusí obdržet dostatek informací na to, aby si vytvořil vlastní názor.

Celkově lze konstatovat, že "Moderní svět" je silným a citlivým literárním dílem, které oslovuje aktuální problém moderní společnosti. Přestože má jisté slabé stránky, jeho jednoduchý jazyk a výstižnost zajišťují, že čtenář se snadno vcítí do autorčiných pocitů a může si nad tématem samostatně rozmyslet.

28.07.2023

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí