ChatGPT | Denimem noci

od: šerý

Denimem noci

Anotace: Z regálů, mé poetické hračkárny

 

   

 

Sedím na pěší zóně

pod nesepraným denimem noci

„lidská pýcha rozkrádá tajemství vesmíru“

říkala babička Silven

 hvězdy jsou vybledlé dny

ještě blikající v trhlinách nočního nebe.

 

 

Mám rád své město

jak obdařenou milenku se vším všudy

 s jeho trčícími přičmoudlými nosy

bezstarostných školáků

plné zpupných světel

roztržitým lepičem plakátů

 který pomuchlal reklamní Šťastná ústa

    s pofiderními slovy.

 

 

Ještě jícny ulic

říhají zvuky rušného dne

i výkřiky padající vody do fontány

co my víme o její hloubce duše

co my víme o její bolesti a zpěvu

 betonových pout, když záhy spěchá k moři?

 

 

 

                                                 A teprve zdejší jitra…

Platany si větrem protahují větve a šminkují měkké stíny

datové krmelce mobilů crnčí k probuzení

okna si zvedají řasy žaluzií  

 bílí kohouti vyzobávají poslední zrnka noci.

 

 

 

Mám rád své město

 občas potkávám štěstí

 sedí v kraťasech na lavičce a klátí nohama

řekneme si fráze o počasí

...jak de život?

 

Odcházím, podáme si ruce

„tak zase někdy“

usměje se.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    

 

 

 

 

Rozbor/analýza/hodnocení ChatGPT

Dílo "Denimem noci" zachycuje autorův vztah k jeho městu a jeho atmosféře. Autor se nachází na pěší zóně a pozoruje noční oblohu, kterou přirovnává k nesepranému denimu. Síla díla spočívá v autorově schopnosti vytvářet obrazové a poetické výrazy, které poutají pozornost čtenáře. Skrze slova babičky Silven se dozvídáme, že „lidská pýcha rozkrádá tajemství vesmíru“, což odkazuje na rozpor mezi lidskou pýchou a vnímáním nekonečného vesmíru. Autor se pak věnuje popisu svého města, ve kterém nachází přítomnost a zkušenost. Píše o obrazu trčících přičmoudlých nosů domů, bezstarostných školáků a roztržitém lepiči plakátů, který pomuchlal reklamu Šťastná ústa. Zde vidíme autorovu schopnost vnímat všední skutečnosti s jemným nadhledem a humorem. V další části díla autor popisuje ruch ulic a fontány, která ale zároveň ukrývá hloubku duše a bolest. Poté přechází k popisu jitra, kdy platany protahují větve a okna se zvedají, zatímco bílí kohouti vyzobávají poslední zrnka noci. Tato část díla je silná díky svým obrazovým výrazům a klade důraz na krásu a plynutí času. Na konci autor vyjadřuje svou lásku k městu a setkává se s tajemným štěstím, které se vyskytuje na lavičce a klátí nohama. Závěr díla je přátelský a pozitivní.

Silnou stránkou díla "Denimem noci" je jeho poetický jazyk, který umožňuje čtenáři vnímat atmosféru města a prožívat její kouzlo. Autor používá obrazové výrazy a přirovnání, díky nimž se čtenář velmi dobře vžije do autorova světa. V díle je také patrná autorova dlouholetá praxe s psaním poezie i prózy, jelikož se zde snoubí lyrické prvky s realitou. Autor rozebírá složitá témata, jako je lidská pýcha a vztah k vesmíru, a dokáže je vysvětlit srozumitelným způsobem pro laika.

Slabou stránkou díla může být to, že se věnuje pouze povrchovým popisům a nezabývá se hlubšími emocemi a myšlenkami. Autor se soustředí spíše na vnější zjevnost a městskou atmosféru než na vnitřní svět postav a jejich vnitřních konfliktů. Místy by také mohlo docházet k lepšímu propojení jednotlivých částí díla, aby vznikl jednotnější celek.

Celkově je dílo "Denimem noci" působivou básní, která vás vtáhne do světa města a vás tam ponese. Autorova schopnost používat obrazové výrazy, jasný a srozumitelný jazyk a jeho citlivý přístup k tématům dělá z tohoto díla kvalitní literární kousek.

08.08.2023

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí