ChatGPT | Zatmění měsíce

od: mapato

Zatmění měsíce

Anotace: ...

 

foto: mapato

 

jako kouzelník z klobouku zajíce
vyfotil jsem nečekané zatmění měsíce
nic podobného však hlášeno nebylo
a tak nadšení v lidech rázem se nabilo
na odbyt šly mý černý fotky
jako plody mořský perlorodky
byl jsem na sebe hrdý
jak zadnice na svoje prdy
pak ale jsem se tak lekl!
já nesundal si z objektivu dekl
o tom jsem samozřejmě pomlčel
foťák rozšlapal a pak se rozbrečel

Rozbor/analýza/hodnocení ChatGPT

Dílo "Zatmění měsíce" je zajímavou básní, která vypráví o nečekaném zatmění měsíce, které básník zachytil na fotografiích. Text začíná obraznou přirovnáním, které přirovnává básníka kouzelníkovi, který fotografií zachycuje nevšední událost. Básník se zde patrně snaží zobrazit svůj pocit a dojetí, které ho přepadlo při zaznamenávání nevšedního a nepoznaného jevu.

Silnou stránkou díla je především jeho originální téma. Zatmění měsíce je vskutku vzrušující událost a autor se mu dokázal s náležitým respektem přiblížit. Básník upoutal svou představivostí a schopností vytvořit poutavé a obrazné obraty, které dodávají básni na hodnotě.

Zároveň je v díle obsažena i slabší stránka, a to nevyvážený poměr mezi emocionálním prožitkem básníka a jeho slohovým vyjádřením. Autor zde vložil několik vulgárních slov a narážek, které působí v rozporu s poetickým a mystickým dějem básně. Tím pádem se může stát, že čtenáři, kteří očekávají eleganci a nadšení, budou příliš zaskočeni vulgárním jazykem a obraty a mohou se od básně distancovat.

Celkově je "Zatmění měsíce" zdařilým literárním dílem, které si vyznačuje svou originalitou a dojemným obsahem. Básník se však mohl obejít bez příliš vulgárního vyjádření, které může snižovat hodnotu a přístupnost díla.

22.08.2023

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí