ChatGPT | Modrej svět

od: cappuccinogirl

Modrej svět

Anotace: thanks

 

Když svět je sluncem zalitý a káva na stole mi voní, já zasním se a vzpomenu si na MODRO… A z holky u stolu, která až doteď byla obyčejná, se dívka v MODRĚM stane…

Znáte ten film? Ten o krásce z obrazu, jíž polibek k životu probudí? Je pro pamětníky, však – komu by tohle vadilo?

Já také už ledacos pamatuju, leccos vím a lecčím jsem si prošla (tak jako každý), však čím procházím teď… od chvíle, co poznala jsem MODREJ SVĚT…

Modrá je barva naděje. A modrá je i zeď, na kterou se dá psát. A každé slovo, které je do ní vepsáno, jí dává pevnost skály. Obyčejné zdi potřebují písek a cement, aby držely, no téhle modré stačí písmena.

Jsem ráda, že o ní vím. A že když jsem šla před pár týdny jen tak náhodou„kolem“, zaujala mne natolik, že jsem jí věnovala kousek svého času. Začetla jsem se. A čím víc a déle jsem četla, tím víc jsem věděla, že u ní nejsem naposled a že se k ní budu vracet.

Našla jsem si na ní i pro sebe kousek místa a začala jsem… psát??? Ne, já vnořila se a začala jsem žít… obohatila jsem své reálné bytí o kus fantazie a ta mi i přes všechny fyzikální zákony, které na Zemi platí, dává možnost se vznést. Povznést nad starosti všedního dne, nad všechny problémy, nad všechno zlé, co občas chtělo by mé vidění hodit do černa.

Já zamilovala si tohle MODRO. Protože za čas, který já mu dám, mi toho vrátí tolik… že se mi to nikdy ničím nepodaří vyvážit. Co v reálnu je obyčejné, to v modrých odlescích skoro pohádkovým se stane. A z holky, co v kuchyni nad hrnkem kávy sedí, je najednou Múza. Pro sebe a snad i pro jiné. Jako Šahrazád všeptává příběhy. Siréna jí občas propůjčí svůj hlas a ona sedí kdesi na skalisku uprostřed oceánu a zpívá… a zpívá tak, že ani ten oceán už nedokáže zůstat „tichý“… Zpívá s ní. A vše kolem ní, i v ní, se rozechvívá.

Jsem vděčná za každou vlnku, která se k mému zpěvu hravě přidá, jsem vděčná za každého, kdo naskočí. Jsem vděčná každému, kdo nechá i holku ccinovou, aby naskočila k němu/k ní. A kdo nechá ji si chvilku hrát.

Co vlnka, to člověk. Člověk bez tváře, však se srdcem a tvůrčím duchem. To přítel snad.

A proto srdce ccina dnes buší i PRO MODRO!

 

 

Rozbor/analýza/hodnocení ChatGPT

Dílo "Modrej svět" je lyrický text, který se zaměřuje na význam a sílu modré barvy ve světě autorky. Hlavní myšlenkou je, že modrá barva představuje naději a umožňuje autorovi uprchnout od běžných starostí a problémů do světa fantazie a kreativity.

Jednou z výrazných silných stránek tohoto díla je jeho euforická a emotivní atmosféra. Autorka dokáže předat svou radost a nadšení z modré barvy a schopností, které jí dává. Je zde také cítit upřímnost autorky, která dává najevo svou vděčnost za každého, kdo sdílí její zájem o modrou barvu.

Další silnou stránkou tohoto textu je jeho jednoduchý jazyk, který umožňuje snadné porozumění i laikům. Autorka používá obrazný jazyk a metafory, které přiblíží čtenáři význam a sílu modré barvy. Je zde také cítit autorčin talent pro psaní poezie, protože text je prozaicky formován, což dodává dílu velmi příjemný rytmus.

Slabou stránkou tohoto díla může být jeho repetitivita. Některé myšlenky a obrazy jsou opakovány vícekrát, což může čtenáře unavovat a snižovat jeho zájem. Ačkoli autorovi úmysl může být ukázat důležitost modré barvy, opakující se formulace mohou působit repetitivně.

Celkově je dílo "Modrej svět" emotivním a inspirativním vyjádřením autorky, která se zaměřuje na význam modr é barvy ve svém životě. Přes repetitivitu obsahuje silné prvky, jako jsou emotivnost, jednoduchý jazyk a pozitivní atmosféra.

30.09.2023

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí