ChatGPT | Už je jiná doba

od: šerý

Už je jiná doba

Anotace: Všem co nestíhají...

 

V zahradě útulku zaběhlých dnů

dřepím si na houpačce

tam nahoře je krásně

dole jen žít se musí

houpy houpy hou.

 

Urputně čas držím za ocas

vířím pro štěstí k prioritám zdání

tachometr zážitků nadoraz

okolní krajina rychle stárne.

 

Když život na dluh dává

jak bystřina si teče

však rytířem nebude smrt

meč milosrdný neunese.

 

Na hraně z výše monitoru

mrzačená kráska poetického slova

 jak z Nuselského mostu

skáče střemhlav na černou dlažbu klávesnice

… pod ní krve otazníků.

 

S pietou uzavírám laptop

sotva teď verše dopsané

nikomu nejsou třeba.

Včera byly současné

ale dnes už nová doba.

 

 

 

 

Rozbor/analýza/hodnocení ChatGPT

Analyzované literární dílo s názvem "Už je jiná doba" je básnický text, který vyjadřuje určitou nostalgie a přemýšlivost nad proměnami v životě a společnosti. Autor se ve svém díle zabývá tématy jako je ztráta a přijetí nových priorit, proměnlivost času a proměny ve vnímání a hodnocení umění.

Jednou z výrazných silných stránek tohoto díla je jeho výstižný a obrazný jazyk. Autor používá metafory a přirovnání, která umožňují čtenáři snadné vizuální představování. Například "zahradu útulku zaběhlých snů" či "tachometr zážitků nadoraz" jsou vynalézavé a působivé obrazy, které vzbuzují emoce a zaujímají čtenářovu představivost. Další silnou stránkou je schopnost autora pracovat s rytmem a zvukovými efekty. Básnický rým a hudebnost textu přispívají k jeho poetickému charakteru.

Na druhou stranu, dílo trpí nedostatkem jasnosti a konkrétnosti. Některé pasáže jsou velmi záhadné a obtížně přehledné, což může působit zmateně na čtenáře. Místy také chybí hlubší reflexe a rozvinutí některých myšlenek. Básník se zabývá složitými tématy, jako je smrt nebo proměna umění, avšak nedostatečně je prozkoumává či vyjasňuje. Toto může ovlivnit čtenářovo porozumění a vstřebání sdělení básně.

Celkově lze konstatovat, že dílo "Už je jiná doba" je silným ukázkou básnického umění, které zaujímá čtenáře svým obrazným jazykem a zvukovými efekty. Avšak nedostatečná jasnost a struktura může zaměřovat čtenářovu pozornost a bránit plnému pochopení sdělení básně.

13.12.2023

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí