ChatGPT | DOKONALÝ VESMÍR

od: Jiří I.Zahradník

DOKONALÝ VESMÍR

Anotace: ( Někde nám zatéká do komína... už jsem z toho zoufalej )

 

 

Není umění

místo komínu postavit vodovod

ale je umění

aby ten vodovod

nekapal

 

vyhazuji dalšího řemeslníka

a mám obavu

že ten dokonalý vesmír

do půl noci

nepostavím

 

mám smysl pro detail

kokosové mléko

ti s důvěrnou pečlivostí vtírám do ňader

je půl noc

a ty jsi

dokonalá 

Rozbor/analýza/hodnocení ChatGPT

Slovní forma v tomto básnickém díle je jednoduchá a přímá, což umožňuje jeho snadné a rychlé čtení. Autor se věnuje tématu umění a zdůrazňuje, že postavit něco, jako je vodovod, není umění, ale umění spočívá v tom, aby ten vodovod fungoval správně. Tímto způsobem, basník vyjadřuje svoje negativní pocity a frustraci vůči řemeslníkům, kteří zřejmě nepracují dostatečně dobře.

Silnou stránkou tohoto básnického díla je jeho schopnost vyjádřit autorovy emoce a jejich intenzitu pomocí jednoduchých a obrazných obratů. Autor vědomě zvolil přímý a stručný jazyk, aby se vyhnul komplikovaným vyjadřovacím prostředkům, a tak posílil svou myšlenku. Jak vodovod kapá, tak i citlivost na detaily se stává důležitou a symbolickou součástí celého díla.

Slabou stránkou tohoto básnického díla může být jeho krátkost a nepřítomnost dalších detailů či kontextu, které by mohly doplnit a rozvinout autorovu myšlenku. Báseň zůstává víceméně zavřená ve svém úzkém prostoru, což ji může dělat ucelenou, ale může také ponechat čtenáře s pocitem nedokončenosti.

Celkově lze říci, že toto literární dílo „Dokonalý vesmír“ je zajímavým způsobem, jak vyjádřit autorovy negativní emoce a frustraci, spojenou s neschopností lidí dělat svou práci správně. Jednoduchá forma a obrazné vyjadřování přináší silný dojem, ačkoliv by si báseň mohla dovolit trochu více rozvinutí a rozšíření tématu.

17.12.2023

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí