od: Jan.Makotřas
Anotace: "Pohádky pro zlobivý haranty, co nechtěj v noci spát." Absurdní a zdánlivě nesmyslné příběhy, hravé básně atd.
Uvařil jsem sůvu
Sous-vide
Však
Nemělo ten správný
Šmak
(To maso sůví)
A tak spěšně
Z talíře do koše
Odklízím
Tenhle zkažený
Můj pokus
O
Haute cuisine
Toto literární dílo "Sůva" je krátkým, avšak výrazným kusem, který se zabývá tématem gastronomického experimentu a jeho selhání. Autor se rozhodl volit formu volného verše, čímž se dostává do sféry moderní poezie, která se nebojí hrát si s jazykem a rozvracet tradiční očekávání.
Mezi silné stránky práce patří její úspornost a přímý jazyk. Autor se nevydává na dlouhé monology ani metaforické cesty, ale výstižně vyjadřuje frustraci a zklamání. Struktura textu je efektní, protože se snaží čtenáře vtáhnout do emoce selhání — jak po stránce kulinářské, tak i v širším kontextu pokusů o dokonalost. Opakované použití slova "sůva" a anglického výrazu "Sous-vide" přináší hravost i na významové rovině. Okamžitá asociace s francouzskou kuchyní a moderními trendy v gastronomie vytváří zajímavý kontrast k výsledku pokusu, který byl zkrachovalý.
Slabé stránky však vyvstávají v poloze univerzálnosti sdělení. Zatímco autor může čtenářům, kteří mají pozitivní vztah k vaření nebo kulinářskému umění, přiblížit pocit zklamání, ti, kteří o těchto tématech nemají povědomí, se mohou cítit odcizení. V tomto ohledu text postrádá hlubší kontext nebo metaforu, která by umožnila i laikům lépe pochopit, co se skrývá za tímto kuchařským experimentem. Také absence rozvíjení emoční či psychologické linky postavy může způsobit, že závěrečné city k pokusu o haute cuisine zůstanou pro některé čtenáře poněkud neuchopené.
Celkově tedy "Sůva" nabízí osvěžující a katarzní pohled na selhání v ambici a snažení se o dokonalost, nicméně může se odsoudit k nepochopení širšímu publiku, pokud se neorientuje v tématech gastronomie. Autorova schopnost vystihnout frustraci v jednoduchých a efektivních verších je nenahraditelná, ale k dosažení úplného účinku by bylo vhodné rozšířit emocionální a tematické spektrum textu.
25.08.2025