Komentáře přijaté

Komentáře slouží k vyjádření vašich názorů, postojů či kritiky.

Nalezeno 2 záznamů. Zobrazuji 1-2.

1.kapitola - Klíč Publikoval(a): Papaláš | Romány » Pro větší děti

Mě se to líbí a nic mi na tom nevadí. Podle mě je to napsané opravdu dobře, přesně tak jak už vypravěči své příběhy podávají. To je důležité zmínit. Že je tam postava vypravěče a tedy to nevypráví přímo malý kluk. Takže za mě ST :O)

20.02.2014 02:20:57 | reagovat

1.kapitola - Klíč Publikoval(a): Papaláš | Romány » Pro větší děti

Zkusím pár poznámek, protože i já stojím o kritické připomínky a protože si myslím, že "to" povzbudí a pomůže, i když "to" naštve.
Především mám pocit, že Váš text stojí příliš na "mluvnických panelech", na jakýchsi libozvučných obratech, ze kterých ho skládáte. ("starší než sám čas", "dlouze díval", "do mlhy, halící", "protože mu bylo řečeno", "kam až jeho paměť sahala" a tak dál) Třeba to poslední, "kam až jeho paměť sahala", to u malého chlapce opravdu trhá uši, nebo oči, nebo čím se to čte. Někam sahá paměť národa, možná i starce nad hrobem - ale u malého kluka je to opravdu jen "póza", jen hezký obrat, použitý, aby tam byl hezký obrat.
Potom se mi zdá, že píšete spíš scénář než literaturu, že vytváříte obrazy (a v tom případě jsou ty "čarokrásné" obraty úplně k ničemu); jako byste popisoval viděné. Což asi není špatné samo o sobě, ale stojí to čtenáře moc úsilí, propracovat se skrze slova k jakémusi obrazu, a obávám se, že lidí, kteří budou ochotní se k těm obrazům "prokousávat", je málo. Zní to možná krutě, ale pokud chcete, aby Vás četli, budete jim to muset nějak usnadnit.
A to asi stačí. Možná to zní hnusně, ale vůbec to tak není myšleno.
Co já dělám - a co (možná) trošku pomáhá - je číst to po sobě. Ne se zalíbením, jak se mi tam ta krása vrší, ale suše a studeně: Dává tahle věta smysl? A tahle? A tahle? A proč tam jsou? Co říkají? Opravdu to, co jsem tam chtěl mít?
Já se určitě necítím být odborníkem a člověkem, který rozdává dokonalé rady, ale myslím, že byste se mohl pokusit ty svoje texty "očesat úplně na dřeň", nechat v nich jen to skutečně podstatné, co jste chtěl říct, co se musí čtenář dozvědět, aby poznal, o čem to je. Protože toho košatého vyjadřování se nikdy nezbavíte, nikdy nebudete psát stroze jako Hemingway, každý Váš text bude jazykově barvitý, ať ho ořežete sebevíc. Tak řežte, škrtejte a pročišťujte.
Když se to pak bude lépe číst i Vám samotnému, tak to byla dobrá rada. A když ne, tak radím špatně. Možná jen vidím, čtu a vnímám jinak, než lidé, pro které píšete. I to je možné. Tak přeju hodně štěstí. Při psaní - i při škrtání ;-)

09.02.2014 14:48:59 | Petrosreagovat

Stránky: 1
© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí