Komentáře přijaté

Komentáře slouží k vyjádření vašich názorů, postojů či kritiky.

Nalezeno 2 záznamů. Zobrazuji 1-2.

Jihlavanka, píchá hezky Publikoval(a): Klarksonn | Povídky » Ostatní

Mýlíte se... jen mizerní autoři píší nepodstatné věci. Dobrý autor nopak píše jen to, co má smysl pro děj, atmosféru, náladu, vyznění, apod. Ano, děj mpže mít víc rovin, může mít vedlejší příběhy, pararelní děje, odbočky, popisy. To je běžně využívaný prostředek. Ale tohle všechno Váš děj neobsahuje.
Je dlouhý, přičemž se odehrává jen jeden dloudý děj, který nemá souvislost. Jako když s evyprávějí tři vtipy v sobě a ani jeden není dokončen.
Zkuste to jinak. Třeba Ernest Hemingway psal metodou, že psal zpatra a pak škrtal všechno, co ho nezaujalo. Já si třeba děj nejdřív promyslím a pak píšu.
Každý děj, aby byl zajímavý pro čtenmáře má mít úvod, který čtenáře naladí, nějaký děj, který graduje - buď se napětí stupňuje nebo vytrácí, pak nějaký zvrat, aby to nebylo očekávané jako telenovela, nakonec nějaké vyvrcholení, největší drama před koncem, pak nějaká pointa, která tomu dá smysl a důvod a nakonec nějaké ponaučení, něco co si čtenář odnese, nad čím se může zamyslet. Pokud ději tohle chybí, je neúplný, nezajímavý.
Zkuste to jinak, psát umíte, slovní zásobu taky... tak teď si promyslete děj a to udělá z pisálka slušného autora...

06.08.2010 15:44:00 | Daniel S.reagovat

Jihlavanka, píchá hezky Publikoval(a): Klarksonn | Povídky » Ostatní

Jo, opravdu trochu jako Bukowski... ale mám trochu obavu, že tenhle žánr se moc rozvíjet nedá. Pokud budeš psát podobně, začne to být velmi rychle na jedno brdo.
Celkem závažný autorský prohřešek je to, že tam máš spoustu naprosto zbytečných informací, které jsou pro děj naprosto nulové. Z povídky se dá škrtnout 3/4 textu a pořád to ještě bude mít stejný smysl i stejné vyznění. Je to jako kdybys psal placený za řádek.

No a samozřejmě ten pravopis... abych řekl pravdu, zaujala mě před čtením především ta omluva, že nedbáš na pravopis. To je v podstatě totéž, jako když řidič autobusu řekne, že nedbá na dopravní značky a všem se předem omlouvá. Člověk má právo občas udělat chybu, ale vysloveně programově se o tom šířit a vlastně se přiznat, že si to po sobě ani nezkontroloval... Kolik času tedy tedy tomu psaní věnoval?Kolik umu a řemesla do toho vložil? Nebo prostě jen splácal co mu slina na jazyk přinesla bez ohledu na stavbu, gradaci, pointu?

Jedno dílko ja málo na nějakou hlubší analýzu, proto jsem zvědavý na další.

05.08.2010 09:04:00 | Daniel S.reagovat

Stránky: 1
© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí