Nový řád

Nový řád

Nezadržitelně mizející krása rozličných světů, lidí, jazyků a kultur, propadá se stále hlouběji v temnoty zapomnění. Novoty němě následující novolidé, učíce se světonázor, světojazyk - newspeak „svobodného světa“, dávno již zanevřeli na touhu zastavit, zastat se ztracené minulosti, nemyslet jen globálně a anglicky.

Tito novolidé, ať už z jihu, severu, nebo třeba ze západu, kde v novém světě Slunce zapadá i vychází, nejradši by byli, byl-li by libě byvšímu světu nastolen novořád jedné nejobecnější ateistické kultury, totálního jednolitého homologovaného konzumu. Tato prvotně konzumní společnost nemá již chuť učit se jazyku svých předků, kultuře, z níž vzešla, historii, jež ji dovedla až tam, kde je, k hranici bezedné nicotné propasti, jejíž chřtán se na ni kření, vře v něm vřava krutosti a řinčí hřmotná řevnivost zlořečených časů, z milosti vyhnaných ze spárů paměti. Síla těchto zlob se společenství, rozradostněnému z okamžiku dějin, kdy setrvačností slavných dávných časů dozníval slastný mír, brzy v plné síle ukáže.

Autor Roser, 13.03.2023
Přečteno 111x
Tipy 6
Poslední tipující: Marten, Fractura cordis aperta, mkinka, Frr
ikonkaKomentáře (2)
ikonkaKomentujících (2)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

!!!!!!! - ST*

13.03.2023 21:10:52 | Frr

Děkuju mooc (-:

13.03.2023 21:11:57 | Roser

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí