Náš Otec Vlasti *

Náš Otec Vlasti *

Anotace: Náš Otec Vlasti * (...vzkaz )

Náš Otec Vlasti
***************

Náš Otec české vlasti starobylé,
rád všem srdcem svým dával,
císařským.

Aby lidé spokojeně žili,
si srdcem svým přál,
z rodu svým, královským.

Aby lidé šťastni byli,
Zemi stavěl, Prahu,
Nové Město, jinotaj,
obce, jejich části,
nový krásný Světa kraj.

S pokorou sobě vlastní,
svá díla, jejich části,
srdcem svým nám,
pojmenovával.

S pomocí Boží,
Lidu vůle Král.
Karel čtvrtý,
z vůle Boží,
náš bývalý zemský král.
Císař, vlasti náš pan Král.

Vabank srdcem svým opozici hrál,
avšak politiku dění, konverzaci, ovládal.

Křižovatkou cest naší zemi Světu udělal,
srdcem světa jí tak udělal,
srdcem svým ji takto učinil,
zrakům cizinců zdejší hrad neunikne ani na sto mil,
ani na tisíc.

Tak staral se dříve o lid náš, bývalý náš zemský král,
z vůle Boží, lidu císařpán,
pěknou píseň ovládajíc.

Dával srdcem, Duši svou nezanedbával,
aby lidem mohl dávat dál, a dál,
v širokou budoucnost dál.

Z vůle Boží náš pozemský pan Král.

Opěvuji jej,
z Boží vůle děj, se vůle Tvá.

Amen.

Ave Maria, Amen.

Bude-li lid smutný,
nechť vzpomene si
na bohaté časy své, historické,
na udatnou říši ctností,
jím založené,
v části Evropy historické,
Pražské, jím založené.

Pak srdce lidí láskou Boží,
rozhoří se,
láskami jejich,
radost zas usměje se,
tvářemi jejich.

To vzkazuji Vám,
Lide můj milovaný, Český.

Váš z Boží vůle
kdysi pan Král zemský.

Karel čtvrtý,
Váš bývalý
císař pán, pozemský.
Autor Dobrovský, 15.08.2017
Přečteno 350x
Tipy 2
Poslední tipující: Iva Husárková
ikonkaKomentáře (0)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře
Ještě nikdo nekomentoval.
Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí