HAJAJA PRO DOSPĚLÉ

HAJAJA PRO DOSPĚLÉ

Anotace: Dobu vzniku jsem určoval ztěžka, jen podle tvaru písma... Určitě jsem to ale nepsal v současnosti, kterou mi ta nálada připomíná nejvíc. Zřejmě už ani v osmnácti jsem nebyl jen bezstarostně veselý, jak mi chce zpětné zrcátko většinou namluvit...

Sbírka: Retro ze šuplíku I.

 

 

       HAJAJA  PRO  DOSPĚLÉ

 

 

Svou píseň zazpívám v moll

   a hrdelním tónem rozezním výkřik v poušti

Na telegrafní sloupy rozvěsím zvonky

   jež hrát mi budou pro husí kůži

 

Disharmonicky se rozpoltí štěstí na tři bratry

   ten nejmladší a nejkrásnější z nich

   zítra zemře

   za asistence opilého doktora

Dnes ještě nabírá z plných dlaní

   bohužel až příliš malých

   pro tu nesmírnou touhu žít

 

Kdo zítra bude nešťastnější

Jediné NE

   i stokrát vyslovené

   nemá žádný význam

 

Žádná představa

   žádný obraz

      žádné nic

Ani hluk

   ani nekonečné ticho

 

Jediné NE se rozhostí mimo něj

Bude žalovat

   úpět

      a lkát

Bude rezonovat

   jako údery věžních hodin

   a zemře společně s umíráčkem

 

Byl jsi a nejsi

Dokonce nebudeš

Ne ty – to nic

   které tu po tobě zbylo

   a marně se snaží vyplnit trojrozměrný prostor

I to nic tu po tobě překáží

Musí zmizet

   aby se tu mohlo usadit další nic

      a další

         a další

            ještě větší NIC

 

Až těch nic bude veliká hromada

   postavíme z nich babylónskou věž

   nevím kolikátou

Pro skvělý konec

   a nuzný počátek

 

Chceme se zrodit

   tvořit

      koulet se vesmírem

         a umírat v mrakodrapech

 

Až jediným umělcem

   bude řezbář rakví

   necháme vyhasnout slunce

   a půjdeme spát

   abychom si odpočinuli

 

   Dobrou noc

 

 

Slezsko, 1973 (?)

Autor Amonasr, 09.08.2013
Přečteno 690x
Tipy 2
Poslední tipující: isisleo
ikonkaKomentáře (2)
ikonkaKomentujících (2)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

..zvláštní..;-)

11.08.2013 08:55:04 | isisleo

...původně to byl souvislý text, možná to tak mělo i zůstat...

11.08.2013 09:27:18 | Amonasr

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí