síla mýtu...

síla mýtu...

Anotace: novoroční optické rozmlouvání s Chavien de Huantár co má bič z lékořice...

občas připlouvá ze severu
na kožené veslici
čapku spečenou voskem svic
zamyšlený výraz obarvený vínem
brko v zubech
slzu v sevřené dlani
pracovitá včelka z podkroví
ještěrčí princezna
roztomilá chiméra
temná růže
améba
se čtveráckou tváří
co se potápí
s filigránskou přesností
do zeleného bahna
na dně psýché
mezi krysy a brouky
aby se vynořila na hladině
s půvabností dobra
emocionálního grálu
plaše usměvavá
že by ten úsměv mohla
používat Marylin Monroe
místo kloktadla

hlas ohlazeného kamene mudrců
marinovaný ve svěcené vodě
mošusu a sněhu
ovázaný pytlovinou
z rozpadlého kláštera
prohřáty uhlíky
co zbyly v popelišti
když odtáhli cikáni

myslíte že mýtus je lež?

ale kdež
není to fikce ani fakt
není to ani sloučenina
je to něco
co se nikdy nestalo
ale přitom se děje neustále
mýtické člověčenství
symbolická dramata vnitřního života
vnější metafory vnitřních událostí
píseň univerza
soukromí zahalené hedvábím

pokud budete vnímat vzkříšení Ježíše
jako symbol duchovního znovuzrození jedince
bude vás inspirovat
ale pokud to budete brát
jako jedinečný fakt historie
inspirace uvadne

Takže?

až vám oknem do ložnice
vletí rozesmátá lopatka
s násadou obrostlou mechem
nelekejte se
možná si s vámi chce jen popovídat
a možná pozvat na korunovaci Smetáka...

Neodmítejte...

Mýtus můžete být i vy…
Autor enigman, 01.01.2014
Přečteno 511x
Tipy 14
Poslední tipující: Aťan, Luky-33, Joe Vai, Petbab, jitoush, Amonasr
ikonkaKomentáře (2)
ikonkaKomentujících (2)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Nebudu odmítat.....Ji.

01.01.2014 19:41:29 | jitoush

Příjemná duševní vzpruha na Nový rok... :-)

01.01.2014 19:27:39 | Amonasr

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí