sklovita...

sklovita...

Anotace: la vida...

Vystoupal jsem
strmou stezkou
bez zrychleného dechu
až na malou plošinu

rozeznávám stín
vrhaný přístavní hrází
odlesky rybích hejn
pod hladinou
skály a listoví
vše plující v barvách
nezarámovaného obrazu

mlčení podobné rubáši
které se rozpadne
jakmile s ním pohnete
se rozptýlilo do obzoru
kočičí drápek větru
rozhýbal kapradiny
a dýchl do tváře
závanem paniky
v náhlé chvíli poznání
že vše kolem je živé
že pravda o původu
je na dosah
stačí vymazat slova
a rozhlédnout se

náhle jsem zpozoroval šedou siluetu
ukrytou za kmeny stromů

přede mnou se tyčila
prastará stavba
prošel jsem klenbou
a následoval chrousta
co se potácivě vmotal do podzemí

na opačném konci
chodba rozevírala náruč
paprskům odpoledního světla
a v malém výklenku v přítmí
sedělo jakési stvoření
co připomínalo jelena

přiblížilo se ke mně
dlouhé štíhlé nohy
dopředu nachýlené uši
a oči z jantaru
ve kterých oslnivý šperk zornice
měnil barvy podle dopadajícího světla
ve skládance smaragdových střípků

vzápětí jsem si uvědomil
že je to dívka
a nemá kopýtka

zvolna pozvedla ruku
dotkla se mé tváře
a vyvolala jistou myšlenku
že v jejích očích jsou všechny detaily
pohromadě

příteli nemusíš závodit s časem
abys mne našel
pro nás totiž žádný čas neexistuje

pak hvízdla
a byla pryč

usmál jsem se
vím totiž
že si odnesla tu chvíli
v níž jsme spolu pobývali
a že z takových
jednou celek poskládáme
Autor enigman, 19.12.2014
Přečteno 337x
Tipy 23
Poslední tipující: zelená víla, bogen, Pamína, Joe Vai, Malá mořská víla, knihomolka, básněnka, jitoush, Frr, AndreaM, ...
ikonkaKomentáře (4)
ikonkaKomentujících (4)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

modravá hladina a já... brýle na potápění... mořskej svět, někdy jsem se bála :-) probíhá ti hlavou vše, tak nějak pod hladinou, zázraky... co v tobě zůstávají, proč by je člověk zapomínal...
sundavám brýle, hladím hladinu... a myslím na bosé nohy a krb... na ticho, na slova, na smích... tyhle snímky tvoří...

04.01.2015 02:18:25 | zelená víla

byla by škoda, kdyby tvé obrazy měly rám, omezovaly by potom fantazii..a že neměla kopýtka, kdyby ano,musela bych chodit na manikúru:-)

19.12.2014 20:19:25 | básněnka

Příteli, Tvá kaleidoskopicky vysnívaná setkání s animami v exotických světech
jsou jediným hlubinným dialogem z tou-jež podává mateří doušky živé vody Prapaměti...- pokaždé jinými dlaněmi..Byla by z Tvých poutavých setkání s animami krásná knížka-pracovně bych ji nazval "ENIGMATOVIC ANIMA"

19.12.2014 18:07:37 | Frr

díkes...to nezní špatně...a mohla by být animovaná...

21.12.2014 09:44:13 | enigman

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí