salle de fétes...

salle de fétes...

Anotace: v takové sváteční náladě...

vyšel jsem zpoza stěny
pod širákem
oklopen starobylými kvádry
s patinou prošlých staletí
bez ochrany
před zuřícími živly
a zastavil se
abych vstřebal ten pohled
který se naskýtá

tenkrát tu seděli
soudci a senátoři
duchovní
členové řemeslných cechů
obyčejní lidé z ulice
a na konci na bidýlku
žebráci i děvy lehké

tisíce bledých tváří
na temném pozadí
formující
jeden půlkruh za druhým
mizejících vzhůru ve tmě

obrácená závrať

a ten neskutečný zvuk

více než šepot
ale méně než hovor
tichý šum
lidského úlu
uzavřený a zesílený
kamennými zdmi

stojím a čekám
vítr se opírá do košile
hlava skloněná
ruce založené
neviditelný dirigent
zvedá taktovku
hudba se vznáší a klesá
a omývá tvář
ve večerním vzduchu

opojení
které se z ničeho nic šíří
jemuž propadnete
v žilách víří
ledové chvění
pěna se zdá bohatší
světlo jasnější
vzduch je plný ptáků
neónových barev
co vytváří dojem
ohromného akvária
létajících rybek

hlavou táhnou myšlenky
na všechno pomíjivé
chuť vína
smažených kotlet
záblesk slunce
na rubínové pláži
a
mezi tím plave ona
střed vesmíru
nedefinovatelná
ohromující
nepředstavitelná
přesto důvěrně známá

ta představa
co stojí přede mnou
mne uchvátila jako vítr
znásob to vše třemi
pak umocni
a ještě se zdaleka nepřiblíží

a pak jsem ji uviděl přicházet

šla přímo ke mně
napříč časem
přibližně stejně velká
bílé pleti
harmonicky vyvinutá
průsvitné šaty
přes ramena
vlasy rozprostřené

opájející i opojná
nemohla se podobat žádné ženě
a přesto tak ženská

co abyste mi zazpíval? řekla
budu vám k tomu hrát
a přiložila ústa
na kouzelnou flétnu

rád paní No
jednu árii znám
Ta vás nemine
Autor enigman, 14.04.2015
Přečteno 325x
Tipy 25
Poslední tipující: zelená víla, Joe Vai, Malá mořská víla, Luky-33, Danaé, AndreaM, jitoush, MARKO, Nikita44, střelkyně1, ...
ikonkaKomentáře (5)
ikonkaKomentujících (4)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

baví mi vítr v košili... baví mi hovor, co zní méně než tichý šum.. baví mi pomíjivost... i chuť vína.. baví mi opojení...
https://www.youtube.com/watch?v=NxPUB832zWQ

17.08.2015 02:56:08 | zelená víla

Vyšlo mi 9.
Je to blbě že?
Nediv se, jednou jsem měla i čtyřku z matiky:-(.

14.04.2015 22:50:27 | Malá mořská víla

Ale noty znám dobře ;-).

14.04.2015 23:02:35 | Malá mořská víla

tisíce šepotů bledých tváří
otáčí lístky v kalendáři
a hledá ve tmě vábnou záři

a vy nám pane zpěvem svým
předkládáte intarzní rým
literem svítí jako Serafín

14.04.2015 21:40:39 | Danaé

Chodit napříč časem - to bych chtěla umět.
ST

14.04.2015 19:15:18 | MARKO

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí