v zuš šlechtění...

v zuš šlechtění...

té noci bylo nebe temné jako krev sépie
a nezměkčilo jej ani světlo měsíce
hvězdy se sunuly po obloze
jako hořící švábi
na obraze od Mathieua
až se jedna odpoutala
a prudce klesla
těsně nad zemí se protáhla do vejce
a vyloupla se z ní žena
zahalená do pláště s kapucí

odložila si
a tím odhalila nevšední krásu
oděná do šatů alá angloise
záhadná
s duší údolí
jejíž brána je základnou
z níž Země a Nebe vzešly
ta která je v nás celou dobu

vítám vás milá Tehom
a nabídl jsem jí ovíněnou sklenku

jak jste věděl
že se tady v tuhle chvíli ocitnu?
mimochodem
v těch pruhovaných kalhotách sansculotů
vypadáte příteli docela směšně
jako figura z commedia dell arte

inu povšiml jsem si
že máte v erbu přesýpací hodiny
kde písek přibývá nahoře
tudíž nechápete čas
jako fyzikální veličinu
nýbrž jako přírodní sílu

ovšem čas není jen váš soupeř
ale jste i jeho labužnice
stejně jako já
gurmán vteřiny
na rozdíl od lidí
kteří neznají čas
který jim byl vyměřený

navíc místo vašeho pobytu
vyjadřují dvě soustavy rovnoběžek
které se protínají v pravém úhlu

zřejmě příteli oplýváte časovou virgulí
takže dokážete rozpoznat okamžik
kdy je čas jako vinná réva zjara
na povrchu okoralý
uvnitř však nabobtnalý mízou
připravený ke větvení
i když může zplanět
pak už jen záleží
kterou větev nechat růst
a které se zbaví

kdo viděl plakat víno
když se pozdě přistřihává
nebude se divit slzám
kterou péče o čas nosí

když porozumíte
co kultivace obnáší
můžete poznat vše
co je jedinečné
líbeznost krajiny
díla která se mění v prach
oslyšená slova
těla i myšlenky
co upadají do zapomnění

šibalsky se usmála
pak tedy pojďme
vychutnávat ty plody spolu
nyní
Autor enigman, 14.12.2017
Přečteno 357x
Tipy 23
Poslední tipující: jitoush, Joe Vai, Dreamy, Jort, bogen, Kett, Philogyny1, Malá mořská víla, Kapka, Frr, ...
ikonkaKomentáře (5)
ikonkaKomentujících (5)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

...naklonit si čas není jednoduché....Ji.

17.12.2017 20:44:56 | jitoush

Vždycky mne přeneseš do světa bohů...

14.12.2017 18:23:11 | Philogyny1

ten kdo má hloubku v duši, myslím byl zušlechtěn už dříve, než se sem narodil a pak v daném tříbení nezakrněl...
pozdě přistřižené víno se jistě mnoho na slzí enigmane, štěstí pro něj, když pochopí, že i přes ty slzy, hospodář jej nenechal zplanět a jen moudrý střihne jen tak hluboko, aby mu pod rukama nevykrvácelo :)

14.12.2017 17:43:10 | Malá mořská víla

složitoST času...

14.12.2017 16:54:05 | Kapka

Kultivace těla ve víru se pýřit chtěla...trochu jsem si kombinovala zámky a klíče a jen tak, pro radost, chytala ryby, připomínaly mi lidi ve světle Měsíce, jak ošidné básníku...;-)

14.12.2017 14:12:10 | básněnka

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí