sáhnout prstem do zvyku...

sáhnout prstem do zvyku...

psychologie v klasickém smyslu
znamená záchvěv toku oživené hmoty
nekonečného vzájemného ovlivňování
toho čemu se říká přání náklonnost
úmysly a přesvědčení
prostě taková síla
co se vymyká rozumu
síla co v člověku přebývá
a postupuje vpřed
přesahuje hledání
jakási nejasná nutnost
uniknout ze stavu homo sapiens
a dojít
k čemu vlastně dojít?

Co znamená ta snaha
nalézt vysněné království
ráj nebo jiný svět
či pošlapanou nevinnost
kterou hledáme poslepu a plačky

možná že všechno tohle snažení
v sobě nese jen stesk po domovině
návrat do lůna
otevřít dveře a jít si hrát
ne však kvůli Edenu
ale proto
že za sebou nechám techniku
probouzení budíkem
přizpůsobování teplu či nepohodě
práci povinnosti a penzi

všechno je možné ztratit
ale ten stesk ne
je v barvě očí
v každé lásce
ve všem co mě hluboce trápí
vzrušuje i mýlí

a když jsme u těch dveří
nejde vlastně o to je otevřít
ale o to je za sebou zavřít
zavrtět spokojeně pozadím
oddechnout si
povolit svěrací kazajku
napřímit se
a vydat se na procházku
někam mezi kytičky
sednout si tam
a jen tak se dívat
na nějaký obláček
třeba tisíc let
a nikomu to nebude vadit
ani mu to nepřijde divné
že tam jen tak sedím
dívám se na mráčky
a kolem se rozlévá vůně kvítí
Autor enigman, 25.07.2020
Přečteno 171x
Tipy 11
Poslední tipující: šerý, Clay, jitoush, Marten, Frr
ikonkaKomentáře (4)
ikonkaKomentujících (4)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

....ano...přiznávám se...stýská se mi.....Ji./úsměv,co se mihl.../...

25.07.2020 15:49:01 | jitoush

...jo není to únik, spíš intuitivní útěk před špatným...do "ráje"....;-)

25.07.2020 14:58:05 | Marten

Mimo první strofy. Ta jde mimo mne.
Další tok autorových myšlenek je psán i pro mne a je potřeba poděkovat za tuto formulaci.

25.07.2020 14:14:03 | Lesan

tahle Tvá se mi MOC LÍBÍ :-D* ST*

25.07.2020 14:06:49 | Frr

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí