Falešný squat

Falešný squat

Anotace: co čeká za zavřenými dveřmi...

 

Na dědovy narozeniny *22. srpna 2023.

Ještě předtím než Slunce dostoupá nejvýše.

 

 

Ve squatu není nic růžový. Zpočátku možná zvratky. Než dostanou tmavou barvu jako všecko ostatní. 

Dotlouct, dozvonit se, dobít pevnost.

Vejít dovnitř a nevědět. O strachu, o překvapení, nepřemýšlet. 

Zbavit se spolubydlícího nejmenší problém.

Chudák předstírá, že vlastně netuší, že se kolem děje, co se děje.

Snad si to sám uvěřil.

Minový pole koberce nabízí nepřeberný množství zbytků, který ho dovedly až sem.

Tekutý, pevný skupenství. Celé, po kouskách, po kapkách nebo loužích. 

Od čiré přes bílou až po rubínovou barvu.

Šuplíky překypují zásobou, která ho dovede o level výš.

Netknutou věcí zůstává ručně sestavený zázrak nevyčíslitelný hodnoty. 

Z dosahu doletu nádobí, flašek a vzteku.

Leží na posteli, nahý.

Není vhodná doba přemýšlet, z kterýho pohledu se jí vlastně dělá nevolno. 

Dokud spí, trvá období klidu. 

Jaký je doporučený pitný režim na dospělýho člověka pro letní den?

Dva litry, dva hektolitry?

Neví, kde je vodka. Na nápisy se nedívala, brala, co stihla. Všecko bylo prázdný.

Nekřič na mě. Nesahej na mě.

Z poloviny úspěšná návštěva koupelny nás oslím můstkem přenese k jinýmu tématu konverzace.

Ze vzteku klíčí lítost. Strach je za rohem.

Chvilku plynulého dialogu narušují vzlyky a uvědomění.

Stojí tam. Ve svým modrým sáčku. Zhluboka dýchá a přemítá, jestli si vůbec uvědomuje, že tam je. Že mluví k ní. Možná snad zase jeho halucinace.

Stojí tam a oči se jí zaplňují slzami. Nad tím promrhaným miliontým pokusem.

A přitom nic necítí.

Rozum udržuje její chladnou lhostejnost.

V tu chvíli obejde se bez citu. Dorazí o den později.

Pomůže víc tvrdá rána, nebo soucit?

Ne, odkryjeme realitu. Čeká tě snová budoucnost. Jak sis přál. Nemáš nic a nikoho. Bude se to opakovat. Vybral sis špatně. Ty sis to vybral. Nikdo jiný tady není, nikdo ti to neřekl. Ty sám. Tohle je tvoje dílo, tvůj život.

Jestli chceš, provede tě peklem. Tvá Matka Tereza. V modrém sáčku.

Dobře pamatuj, jak ti teď je. Aby ses nikdy nechtěl vrátit.

Přemýšlej, prosím.

 

 

Není nad to zakončit den na hřbitově. Zapálím ti svíčku. Na blahopřání už nedochází.

Shora všecko vidíš.

Příště ti povyprávím něco vtipnějšího, třeba ze života.

 

 

Když ráno telefon rozezní jeho jméno, na vteřinu je všecko zpátky.

Nenechá se, zastaví ten třes duše.

Je v nemocnici. Na chvilku je zase po všem, bude klid.

Vybral sis lépe než včera.

Autor redandreablue, 24.08.2023
Přečteno 147x
Tipy 0
ikonkaKomentáře (0)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře
Ještě nikdo nekomentoval.
Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí