Keťák a lasagne

Keťák a lasagne

Anotace: Fragmentální pokus o povídku jako básnickou syrovou prózu z reálného vyprávní, kde hrají roli drogy, klubová kultura a brno.



Pod křížem fary slunce v duhovce. ,,Jak bylo v pátek?'' Poslouchám vyprávĕní mého beatnického přítele: ,,kámo úplné podzemí, somatické peklo, pulzující techno, červené ledky, ještĕři, půl centimetru potu na zemi, ve kterém se topily ty chemkama prošité existence, za vteřiny byls durch mokrý.'' červánky nad obřany nad střechami z vypálených cihel. Úzkost zelená jako když zapomeneš dýchat.

Jiný příbĕh, jiné místo, stejné mĕsto. ,,Co se dĕlo potom?'' Ptám se ho. On že:,,pak se to zvrhlo, všichni na půdĕ okolo občerstvení, půl paté ráno a já ty smažky sedící u piva v kruhu nemohl dostat. Ven zmrdi už na to nemám nervy!'' přidal jsem ,,A ty si kdo?,, odvĕtí random týpek. ,,Jsi v mojem podniku a šnupeš můj fet, kámo brzdi. To jsem já.'' pronese K. jak šef.

Hovor se ztočí na mix dobrot. ,,Ten stříbrný podnos s kolesama, keťákem a mdma, jako pohoštĕní pro dje.'' Na půdĕ bývalé fary. Farář se svýma ovečkama. Jde okolo. Zmlkneme na moment. Když se vzduch barví hovorem o beatech, hudbě a drogách. Introvertnĕ se radši schovám za text než abych někoho oslovil. 

Jiný cár vĕdomí zkušenosti. ,,Jak bylo v Praze?'' zeptá se i když vlastně ne. Píšu to jen abych si nahodil. ,,Tož kámo, povím ti o tom tom nutkavém, agresivním zvracení. ,,V žaludku se ten benzínový cukr a zle vypálená slivovice zhustila a vyskočila nahoru.'' Nadechnu se k tomu: ,,Cáry zvratek ejakuujících z úst jsem chytal před barem kde hrál dj deep dnb. Sotva stihl dobĕhnout do potagovaného hajzlu, zvratky s vodou, pivem a slivovicí tekly ven přes keramický okraj na podlahu.'' Úleva z úzkosti. Z překyselení žaludku. Střízlivost. Starý betonový bowl kam se chodí šnupat a zahánĕt nuda z existence. Ze sebe sama. 

Kámoš jde zkontrolovat lasagne a pošle tam lajnu sedativa. Vrátí se a chytá smítka v nose. Notoricky. Od kořene. Nedĕlní svatba na periferii štatlu. Víčka mi padají blaženou únavou. Keťák a lasagne. Tak se to bude jmenovat. Jako když jamuješ se slovy. ,,Jako tenkrát kámo.'' poprvé. 

Autor Happyyz, 27.09.2023
Přečteno 65x
Tipy 0
ikonkaKomentáře (0)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře
Ještě nikdo nekomentoval.
Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí