Jan Těsnohlídek ml – recenze

Jan Těsnohlídek ml – recenze

Anotace: recenze fenoménu

Jan Těsnohlídek ml – recenze

Rozhodl jsem se, že napíši recenzi na poetický fenomén dnešního českého internetu. Jan Těsnohlídek, fenomenální básník, nebo vtipný amatér? Otázka, na kterou se pokusím odpovědět.

První si vezmu na mušku náplň básní. Tím myslím myšlenku a její vyjádření. Pustil sem si snad všechna jeho díla dostupná na internetu. Přiznám se, že mnohdy jsem onu myšlenku v jeho dílech ani nenašel. I samotná konstrukce básní je na pováženou. Chápu volný verš, ale tohle? Je to spíš jakýsi monolog. Chrlení myšlenek, které zrovna dojdou na jazyk. A to je dost „neobvyklé“ na poezii. Mnohdy je dost problém odůvodnit si samotný název básně. K obsahu absolutně nesedící.

Teď si vezmu na přetřes projev. V projevu je jasně cítit nadšení z přednášení, nicméně to nestačí. Jeho hlasová intonace je, co si budeme namlouvat, úděsná. V kombinaci s monotónním hlasovým rytmem působí opravdu směšně. V kombinaci s takovými perlami jako je např. rasistická poezie je dílo dokonáno. Celá situace působí jako autista po pár panácích, který mele vše co mu dojde na mysl.

No co dodat. Po nestranném shrnutí faktů, můžu říct, že tento autor díru do světa neudělá. Jeho vystupování na různých autorských čteních je spíše kulturní vložka než poezie.
Autor Tadam, 17.10.2012
Přečteno 874x
Tipy 7
Poslední tipující: Zrska
ikonkaKomentáře (129)
ikonkaKomentujících (10)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Je svůj,co je na tom špatnýho ? A komu se nelíbí, nemusí číst jeho výtvory...jeho texty se mi líbí, jsou ze života a upřímné. To, jestli przní češtinu, to je na každém ať posoudí sám. Sto lidí sto chutí, že ?

19.10.2013 14:05:30 | Bananky v čokolade

Jinak dovolím si citovat externí recenzi na těsnohlídkovu sbírku: Ono totiž smíchání několika výroků z úst primitivních individuí nedělá ještě text poezií.

Aby bylo vidět že nejsem jediný s názorem zde prezentovaným.

21.10.2012 17:17:50 | Tadam

Naprosto vytrženo z kontextu. Plné znění zde:

http://aluze.cz/2011_02/08c_recenze.php

21.10.2012 17:21:42 | Nikotin

Aha, takže nový argument. Vytrženo z kontextu..... Copak si ještě vymyslíš?

21.10.2012 17:25:48 | Tadam

Promiň, ale opravdu máš evidentní problém s porozuměním obsahu textu.

21.10.2012 17:27:05 | Nikotin

Ty máš problémy s přiznáním reality

21.10.2012 17:28:53 | Tadam

Diagnózu sis ve snaze kontrovat vygoogloval určitě zajímavou, ovšem je to tak trochu mimo téma, i přiznanou a nepřiznanou realitu.

21.10.2012 17:32:39 | Nikotin

Vlastně ani né, předvádíš se tu, takže je to vlastně o tobě tady celé

21.10.2012 17:33:42 | Tadam

smutné, jak tak hloupý člověk může být tak úspěšný

20.10.2012 20:36:06 | Black Sardinian

Copak on může za to, že tobě chybí sex?

21.10.2012 12:54:20 | Nikotin

Vajgle, skus svou ubohost alespoň trochu brzdit.

21.10.2012 16:13:17 | Tadam

Klid, pane dys-všechno.

21.10.2012 16:34:04 | Nikotin

čekáš že mě urazíš? Je ubohé trefovat se do věcí netýkajících se témata. Je vidět, že nemáš argumenty. Jsi stejně primitivní jako tvorba kterou produkuješ :-D

21.10.2012 16:36:20 | Tadam

Jaképak netýkající se tématu? S češtinou jsi začal ty.

21.10.2012 16:47:37 | Nikotin

takže tymáš i blbou paměť? bylo řečeno že przní češtinu, s čímž jsem souhlasil, a ty ses do mě opřel. Takže ty si ten co tady dělá zle.

21.10.2012 16:48:44 | Tadam

Je to 2-3 odstavce dolu, takže na to žádnou paměť nepotřebuješ, to je jedna věc, a druhá věc je ta, že já se tě pouze zeptal a opřel ses ty do mě. Chápu, že s tvou poruchou, evidentně i co se chápání obsahu textu týče ( jak se ukazuje nyní a koneckonců i v recenzi samotné ), to může bejt složitější, ale zkus se skutečně nejen nad tím trošku zamyslet.

21.10.2012 16:54:50 | Nikotin

Lepší porucha psaní než mentální defekt, což je tvůj případ. Nicméně ty jsi udělal z diskuze o "básníkovi" (dá li se tak nazvat) slovní válečnou zónu.

21.10.2012 16:57:25 | Tadam

To jsme udělali spolu, muj (mo)mentální (ne)kamaráde.

21.10.2012 17:03:23 | Nikotin

Tak nemůžeš čekat, že když začneš provokovat konflikt, tak, že ti to projde. Nebo ani tohle si neuvědomuješ?

21.10.2012 17:13:58 | Tadam

to on udělá ze všeho...

21.10.2012 16:59:57 | Black Sardinian

Br, ještě jsem si našla pár videí zmíněného a nejraději bych dotyčného nakopala za prznění češtiny.
Na literu jsou mnohem zdatnější pisálci i ti co ho vědomky nevědomky napodobují jsou na tom poměrně o dost líp.

19.10.2012 20:04:45 | Lilien

Prznění češtiny? Můžeš bejt konkrétní?

21.10.2012 13:05:03 | Nikotin

To seš tak mimo, že ani tohle tam nevidíš? se divím, že jsi vůbec gramotný...

21.10.2012 13:13:00 | Tadam

Dejme tomu, že jsem mimo. A teď mne prosím zainteresuj.

21.10.2012 13:34:10 | Nikotin

Do češtiny? doporučuji čítanku

21.10.2012 13:47:45 | Tadam

Za kolik jsi maturoval z češtiny?

21.10.2012 15:28:14 | Nikotin

Jsem disortografik, maturoval jsem jen z literatury. Co to má s tím společného?

21.10.2012 15:43:44 | Tadam

Běžně jako dysortografik lidi nabádáš, aby se naučili česky?

21.10.2012 15:45:21 | Nikotin

Právě si se opět projevil jako uplný (promiňte mi ten výraz) pablb. Za prvé to nemá nic společného. A za druhé kdyby si věděl co to je tak bys nic takového nenapsal. A proč se vlastně snažíš spochybnit mě? o Mě v této diskuzi vůbec nejde. Bpže, ty si tak ubohý. Je mi tě líto. opravdu.

21.10.2012 15:48:04 | Tadam

Nemusíš se namáhat a psát takový slohy, aby jsi ve finále nic kloudnýho nesdělil.

21.10.2012 15:51:51 | Nikotin

Naopak, řekl jsem velmi důležitou věc. Že jsi lítosti hodný. Už chápu proč se říká že jsi místní - cituji "zvířátko".

21.10.2012 15:54:06 | Tadam

Ale ty, pokud ti to tvá dysortografie dovolí, by sis měl v těhle věcech taky zamést před vlastním prahem ;-).

21.10.2012 15:57:36 | Nikotin

Neni důvod. Nakonec, sám si mi ještě žádné chyby ani nedokázal vytknout, stále jen meleš prázdné věty.

21.10.2012 16:04:13 | Tadam

Nemám potřebu ti říkat, že jsi blb.

21.10.2012 16:07:11 | Nikotin

To říkáš ty. X lidí to říká tobě :-D. Ale chápu že nechceš být sám.

21.10.2012 16:10:56 | Tadam

Jsi velmi prostý :-).

21.10.2012 16:21:56 | Nikotin

To se říká? :D Ale to je roztomilý.

21.10.2012 15:55:36 | Nikotin

Taky mě to pobavilo.

21.10.2012 15:56:46 | Tadam

Kdo to nevidí, neslyší ani necítí, nemá nijakou šanci pochopit.

21.10.2012 13:52:11 | Lilien

Nevím jak si dovoluješ považovat to za recenzi, když je to jednoznačnej osobní útok, ničím nepodloženej se snahou zesměšnit.

17.10.2012 21:09:25 | Hagrid

osobní útok? čirá pravda

20.10.2012 19:46:28 | Black Sardinian

žádný osobní útok to není. je to nestranná recenze. nemám žádný zájem ho jakkoliv poškozovat. jen komentuju

17.10.2012 21:30:17 | Tadam

+1

17.10.2012 21:10:15 | Nikotin

Těch pár jeho ukázek, co jsem četla je literácký průměr. Pán ovšem umí svou tvorbu lépe zacílit.

17.10.2012 20:46:17 | Lilien

průměr? hluboký podprůměr

20.10.2012 19:49:49 | Black Sardinian

Já ho neštudovala a navíc je mi šumák.

20.10.2012 19:50:34 | Lilien

najednou

20.10.2012 19:55:55 | Black Sardinian

Shlédla jsem pár ukázek, ty mi naprosto stačí a věnovat mu více pozornosti nehodlám v jakémkoliv směru.

20.10.2012 20:00:28 | Lilien

Já si tedy osobně stojím za tím že, Honzík je světovej.

17.10.2012 20:39:04 | tenflipskáj dysfunkt

tak.

17.10.2012 21:49:14 | Zamilovaná do nezamilované doby

no, tak to tě musím zklamat - on už tu díru do světa udělal
ne že bych byla jeho fanynka ale znám ho i osobně a zažila jsem ho i několikrát naživo přednášet - něco mi sedne, něco ne..
ale to co píšeš ty mi na recenzi přijde málo - je to souhrn tvých osobních dojmů pojatých dost zaujatě - nepředkládáš čtenářům žádná fakta

17.10.2012 20:34:21 | hanele m.

ono je dost těžké hledat fakta ve světe která stojí na jisté fantazii. Ale za čím si stojím, tak je nezaujatost recenze. Nenapsal sem že je špatný (ikdyž podle mně je). Poukázal sem na chyby

17.10.2012 20:53:23 | Tadam

není tam ani maličkej úryvek z jeho díla, ani sbírky co vydal, ocenění, který dostal..
a k recenzi jako literárnímu útvaru něco zde:

Recenze (z lat. re-censeó, (znovu) posoudit, zhodnotit) je písemný kritický posudek uměleckého nebo vědeckého díla.. -> více viz odkaz: hhttp://cs.wikipedia.org/wiki/Recenze

tohle je tvoje zamyšlení se nad mladým básníkem :o)

17.10.2012 20:57:43 | hanele m.

abys hned nezačala toho retarda obhajovat :D

20.10.2012 19:47:29 | Black Sardinian

Nemáš v sobě špetku pokory... O to hůř, že jsi v psaní zatím nedokázal vůbec, ale vůbec, nic.

21.10.2012 11:43:46 | Nikotin

ty asi umíš číst písmenka, skládat je do slov.. ale obsah ti většinou uniká, koukám

21.10.2012 11:42:22 | hanele m.

Jako recenze to moc není, i když... ale splnilo to účel, jelikož Těsnohlídek je vážně otřes.

17.10.2012 20:14:22 | CCGREE

Ty jsi otřes.

17.10.2012 20:15:02 | Nikotin

argument jak hovado :D

20.10.2012 19:50:22 | Black Sardinian

Přiznávám, může být, ale na Těsnohlídkových (ne)kvalitách ty moje nic nezněmí, rozumbrado :o)

17.10.2012 20:17:40 | CCGREE

Titul rozumbrady tady náleží úplně někomu jinýmu :P.

17.10.2012 20:29:52 | Nikotin

:)

17.10.2012 21:49:47 | Zamilovaná do nezamilované doby

:)

17.10.2012 21:49:46 | Zamilovaná do nezamilované doby

Buď piš recenze nebo básničky. Tady si rozkliknu pár tvých děl, a je jasný, že autorem je nějakej zneuznanej loser. Když nebudeš psát básničky, tak se ne až tak snadno někdo dozví, že o tom, o čem píšeš, vlastně vůbec nic nevíš.

17.10.2012 20:13:17 | Nikotin

Hele Nikotine, nic než urážet neumíš? Já narozdil od Těsnohlídka se nepovažuju ze nic extra. A tím, že budeš raplit niz nezměníš. A jestli chceš narážet na mou tvorbu, napiš recenzi.... :-)

17.10.2012 20:20:58 | Tadam

A ty víš, za co se Honza považuje? Ty se s ním znáš? Ty si s ním mluvil? Kdyby ses nepovažoval za nic extra, tak neurážíš lidi, který v tvým oboru oficiálně něco velkýho dokázali.

17.10.2012 20:27:08 | Nikotin

a ty se znáš osobně se členy metallicy nebo ACDC, že hodnotíš jejich tvorbu, jako onehdá pod jistým dílem, co? nekaž vodu, když piješ víno, to se musíš pořád opakovat?

17.10.2012 20:29:30 | CCGREE

Ale v první řadě a především nepíšu žvásty o tom, za co se jejich členové považujou či nepovažujou, takže tvoje reakce je trochu mimo.

17.10.2012 20:32:15 | Nikotin

Příkladů je vždycky dost, například sračkerka xoxoxo, s kterou jsi chodil na pivo a tak dále, tak si raději dej pozor, co říkáš :D

17.10.2012 20:47:23 | CCGREE

S kym jsem chodil na pivo? Cože? Jak to s tim souvisí? Nějak tě neberu, co bereš?

17.10.2012 20:49:27 | Nikotin

Aha, tvé oblíbené sklouznutí k užívání drog, když už zřejmě nevíš, kudy kam.
Takže vysvětlení: oháníš se tady tím, že tadam těsnohlídka nezná, tudíž si vyvozuji, že tím chceš říct, že nemá právo říkat, co si Těsnohlídek myslí.
Potřebuješ dovysvětlil i ten zbytek, nebo už ti to zapaluje?
Prostě se tu neoháněj něčím, co pak sám neumíš dodržovat.
Když potřebuješ Těsnohlídka obhajovat, a vidíš, že to v diskuzi nikam nevede, napiš ty recenzi. Určitě poslouží účelu víc, než psát lidem "to jsi tak blbej" apod.

17.10.2012 20:54:06 | CCGREE

Rozhodně nepíšu pseudoterie o tom, co si kdo myslí, a za co se považuje. To je nesmysl.

17.10.2012 20:56:17 | Nikotin

možná na víc než urážení nemá.

17.10.2012 20:55:51 | Tadam

Od tebe, kde je tento atribut více než evidentní, je to velmi úsměvné.

17.10.2012 20:58:08 | Nikotin

za to od tebe více než smutné

20.10.2012 19:51:51 | Black Sardinian

A co velkého dokázal? Jede na nobelovku? Ten pojede spíš k logopedovi

17.10.2012 20:31:27 | Tadam

Cena Jiřího Ortena v roce 2010 například? Víš vůbec, co to je?

17.10.2012 20:33:35 | Nikotin

nic objektivního ani hodnotného

20.10.2012 19:56:31 | Black Sardinian

Nejsi na drogách?

21.10.2012 11:44:57 | Nikotin

Každý kdo s tebou nesdílí názor je na drogách? píšeš to skoro každému, nejsi náhodou zdrogovaný ty?

21.10.2012 11:53:33 | Tadam

Jsou určitý věci, který jsou jasně daný. Který nejsou otázkou názoru.

21.10.2012 12:40:51 | Nikotin

Já ale nemůžu říct a taky neříkám, že se, co se muziky týče, nepovažuju za něco extra.

17.10.2012 20:30:58 | Nikotin

co si myslí ukazuje svím vystupováním

17.10.2012 20:33:46 | Tadam

To jsi tak blbej?

17.10.2012 20:20:58 | Tadam
„... Já narozdil od Těsnohlídka se nepovažuju ze nic extra. ...“

17.10.2012 20:35:16 | Nikotin

Jinak by nechodil na různé veřejné akce, kde může dělat výstupy. a bavit lidi

17.10.2012 20:38:52 | Tadam

Nevím kde je problém. On je prostě nadšený amatér, víc nic. Kdyby měl alespoň trochu talentu, bylo by to o něčem jiném.

17.10.2012 20:41:22 | Tadam

Kdybys měl aspoň troškou soudnosti, vkusu a pokory, taky by to bylo o něčem jiném.

17.10.2012 20:45:30 | Nikotin

Se považuješ za psychoanalytika?

17.10.2012 20:40:38 | Nikotin

Pokory? Pokory k čemu?

17.10.2012 20:49:04 | Tadam

To zatím asi nemůžeš pochopit.

17.10.2012 20:57:14 | Nikotin

z čeho soudíš, že to nemůžu pochopit?

17.10.2012 21:00:25 | Tadam

Já ti to řeknu a dostanu ban.

17.10.2012 21:01:03 | Nikotin

na to že máš obavy z banu, Nikotine, se tu moc vykecáváš :oD
hele, kluci, to co tu předvádíte, nikam nevede - jen okolojdoucí utvrzujete v názoru na vás dva (až tři) - plácáte jen abyste se jeden do druhýho (případně třetího) naváželi a jde vám jen o vaše ega
odpískejte to radši

17.10.2012 21:12:43 | hanele m.

nedokážeš vyjádřit názor nebo co?

17.10.2012 21:07:19 | Tadam

Odpověz si sám na tenhle stupidní dotaz.

17.10.2012 21:08:44 | Nikotin

tvé nadávání nic nemění. Stále si to neřekl. Jen urážíš. Takové lidi opravdu liter nepotřebuje

17.10.2012 21:11:48 | Tadam

Dokud tady budou lidi jako ty, tak liter potřebuje lidi jako já.

17.10.2012 21:13:57 | Nikotin

Jako aby uráželi ostatní, s jiným názorem? To už tady bylo...

17.10.2012 21:15:25 | Tadam

Aby vraceli marťany na zem. I když je to paradoxní snaha.

17.10.2012 21:16:11 | Nikotin

Hele nikotíne, je mi jedno jestli jsi mu postavil oltář u sebe v pokoji. Já jsem vyjádřil názor, nestranný komentář a ty jsi začal urážet. Urážky na liter nepatří a lidi co uráží ostatní z literu taky ne.

17.10.2012 21:32:45 | Tadam

A lidi co jen tak z plezíru uráží uznávaný básníky?

17.10.2012 21:38:38 | Nikotin

Aha takže negativní názor je urážka? Takže vše a vždy hodnotit kladně!!! Hlavně těsnohlídka. Jinak bude nikotin kopat kolem sebe. Uctívejme Těsnohlídka, jeho největší patolízal už je tu!!!

17.10.2012 21:45:41 | Tadam

Nejsem jeho patolízal, ale jeho čtenář a hlavně kamarád.

17.10.2012 21:56:18 | Nikotin

z čehož vyplívá že nemůžeš nestranně hodnotit jeho výplody

17.10.2012 21:59:29 | Tadam

To se pleteš, my jsme se osobně seznámili až na jeho čtení, kam já už jsem cíleně ( mimochodem 120 km tam, 120 km zpátky ) jel. Už předtim jsem si ale na jeho díla udělal svuj nestrannej názor, kterej neměnim.

17.10.2012 22:01:28 | Nikotin

ale to je přece pořád tvůj názor. tvůj. nezastupuješ přece celou planetu. těsnohlídka si vážíš, protože se ti líbí jeho poezie a asi s ním souhlasíš i jako s člověkem.
tady by diskuze mohla skončit přece.

Smíř se s tím, že lidé jsou různí, ale kvůli tomu nejsou přece pitomci.
sesypu se já snad z toho, že mě nazveš pošukem? ne. protože na tom, co si myslí jeden Pavel Holšan moje osobnost nestojí.

17.10.2012 22:21:23 | CCGREE

Ale stojí ty jo, jsi úplně zhroucenej. Takový dlouhý monology tady dáváš, jenom aby ses z toho vypsal :D.

17.10.2012 22:34:11 | Nikotin

A ten ti nikdo nebere, můj názor je (a většiny řekl bych) že to co předvádí je fajn na zasmání, ale jako poezie je to jen stěží

17.10.2012 22:04:02 | Tadam

Co se tak setkávám s lidmi a pozoruji tak- čim větší sračker, tim víc ho nemá rád. Záleží, v jakých se pohybuješ kruzích.

17.10.2012 22:05:37 | Nikotin

jinými slovy když ho nemám rád, tak sem sračker?

17.10.2012 22:08:39 | Tadam

To jsem neřekl. Ale jsi. Ani ne tak proto, že ho nemáš rád, ale pro to, jakým sebejistým způsobem to ventiluješ v kombinaci s tím, co sám píšeš.

17.10.2012 22:16:36 | Nikotin

A co píšu? pouč mě

17.10.2012 22:28:03 | Tadam

všechno jen ne dobrou poezii

17.10.2012 22:32:36 | Nikotin

No hele furt je to alespoň poezie, a ne retardovaný monolog :-) a navíc nelezu s tím někam na veřejnost, nechlubým se tím, a už vůbec to nepřednáším s intonací autisty na veřejnosti

17.10.2012 22:34:51 | Tadam

blablabla, končim- hanele zuří xD

17.10.2012 22:36:06 | Nikotin

tušíš ty vůbec jak to vypadá když zuřím? :oD

21.10.2012 16:06:35 | hanele m.

no- je to určitě horší než živelná pohroma xD

21.10.2012 16:11:08 | Nikotin

si piš - ale nerýmuj to!

21.10.2012 16:14:23 | hanele m.

tak tak ty jo- správnej kritik z tebe jednou bude :D

21.10.2012 16:15:40 | Nikotin

ty jo - vy jste tu na odstřel už! baví vás to? vážně?

17.10.2012 22:34:45 | hanele m.

Mě to nebaví, ale nelíbý se mi že když vyjádřím názor, tak tu létají urážky. A já se nehodlám nechat urážet. Admin asi zaspal.

17.10.2012 22:37:46 | Tadam

admin nikterak nezaspal - já už vás tu jednou upozorňovala že toho máte nechat a myslím si to pořád - ale admin tu nemá proč "zasahovat" - pravidla tím svým tlacháním nepřekračujete, nikdo si na nikoho nestěžuje - jen všem předvádíte svá horší já

17.10.2012 22:40:18 | hanele m.

Dobře ale když tu jeden uráží druhého tak by asi měl zasáhnout ne? Hele já chápu že Nikotina tu mnozí bereou jako takového vtipného kašpárka, ale nic se nemá přehánět.

17.10.2012 22:42:05 | Tadam

Vtipného kašpárka? Ty jo, co mě urážíš? :DD Ach, ach... dobrou :)

17.10.2012 22:48:08 | Nikotin

admin není vševědoucí a pokud si někdo na někoho nestěžuje, ani se nemusí o těch vašich nesmyslech tady dozvědět
a já jako správce už vám to sem píšu potřetí - pravidla nepřekračujete - jen se tu shazujete docela trapně, ani ne tak vzájemně jako každý sám sebe
vadí ti Nikotinovy komenty, blokni si ho - to funguje
bude překračovat on nebo kdokoli pravidla, stěžuj si - ale nečekej jestli si někdo všimne že se tu požďuchujete..

17.10.2012 22:45:47 | hanele m.

Čekal sem slušnou diskuzi nad autorem. místo toho tady někdo rozpoutal toto. Ale je fakt že zasahovat by bylo zbytečné. On jen plní svou úlohu toho za co je považován zde takže vše je ok. admin neni nutný

17.10.2012 22:49:40 | Tadam

rozumíš vůbec tomu co jsem ti napsala?

17.10.2012 22:51:04 | hanele m.

ovšem, jen jsem to doplnil :)

17.10.2012 22:52:40 | Tadam

tak to su ráda :o)

17.10.2012 22:57:56 | hanele m.

© 2004 - 2023 liter.cz v1.5.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí