Ohňostroje

Ohňostroje

Anotace: 31.12.2013 - terasa bytu v Košířích, půlnoc. Díval jsem se, jak Praha mizí v kouři a černé mraky občas prosvítí výbuchy dělobuchů. A během toho jsem si uvědomil, že možná jednou v životě uvidím podobnou scenérii. Ovšem bez zpěvu a oslav.




Spočívám na terase

v posledním poschodí.

Bytu, kde spávali jsme,

prach a popel vévodí.

 

To já měl tehdy čerstvě

čtvrstoletí na triku.

Ty o dvě léta míň

ale celý život v malíku.

 

Se sklenkou v ruce

vyhlížel jsem k nebi znepokojen,  

když ještě nade městy

bouchaly jen ohňostroje.

A s každou ranou z nebe,

místo smutku, bolesti,

pršely zlaté třpytky

pro štěstí.

 


Zakrývám obě uši,

klopím hlavu do klína.

Těžko se při tom hluku

hezky na tě vzpomíná.

 

Děsivý blesk a hrom

teď střídá šelest papírů,
z hromádky starých not

na rozladěném klavíru.

 

V hlavě mi přesto znějí 

tvého hlasu tiché tóny.

A v ruce fotka co jsem,

skryl do brašny na patrony.

Přál bych si zas, aby ta

bílá světla za mraky,

byla jen od turistů

foťáky.

 

 

Kostelní těžký zvon

už léta nezvoní.

A kde je vůně bříz 

a planých jabloní?

 

Všechno spláchnul čas,

jak velká voda po tání.

Jen já tu stále čekám

na další svítání.

 

Sotva Bůh odpustí nám

všechny ty hrůzné činy,

co člověk napáchá, když

pere se o kousek hlíny. 

Když jeden dělá, co

mu jiný shora zavelí,

stele si v mramorové

posteli.

 

 

Spočívám na terase

v posledním poschodí.

Bytu, kde spávali jsme,

prach a popel vévodí.

 

To já měl tehdy čerstvě

čtvrstoletí na triku.

A všechnu lásku skrytou

v jediném dotyku.

 

Co ruce dělaly, by

hlava raděj nevěděla.

A víc než jindy mi teď

chybí teplo tvýho těla. 

Mám v rukou třes a v očích

děs a v srdci bolení

tak snad nás jednou někdo

docení.



https://soundcloud.com/tomakdvorak/tom-dvorak-ohnostroje




Autor Tom Dvořák, 03.06.2014
Přečteno 1112x
Tipy 5
Poslední tipující: střelkyně1, Sonia, Amonasr
ikonkaKomentáře (5)
ikonkaKomentujících (3)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

krásný text:-))

02.12.2014 20:42:13 | střelkyně1

Asi nejdelší, co mám :)

02.12.2014 20:46:28 | Tom Dvořák

Kéž se tato vize nenaplní, i když to dunění odněkud z pomyslné dáli už ti vnímavější se znepokojením mohou slyšet... Moc povedeně jsi to zpracoval :-)

03.06.2014 23:51:11 | Amonasr

To teda taky doufám. Když jsem to začal v zimě psát, tak ještě na Ukrajině byly jen protesty a najednou se hned za Slovenskem střílí :/

03.06.2014 23:58:21 | Tom Dvořák

A nemusí to tím ani skončit, když budeme slepí a hluší... :(

04.06.2014 11:11:16 | Amonasr

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí