Drahokamy z cest II

Drahokamy z cest II

Anotace: Obrázky a zážitky z cest

Jaro v Japonsku

Zahrada v Kjötu - křehký sen
s jezírky pod třešněmi
je svátek květů, slavný den
a teplo hladí zemi

Kiosky, můstky, jemné krajkoví
dřevo a kámen v zdobné harmonii
sakura sprškou lístků odpoví,
když ji můj tichý úsměv míjí

Ženy jdou lehce jako dech
se slunečníky z hedvábí
a něžný klapot sandálků
k hladině rybky přivábí



Lignano v letním podvečeru

Na pláži v Lignanu
se koupám v zlatém písku
přesýpajíc v dlaních
třpytivý sluneční prach
dál od břehu v mělkém zelenavém moři
ponořený ostrůvek
s vlnkami jen po kotníky -
veselí lidé tam chodí po vodě
jak andělé v božsky pozemské levitaci



Conakry před léty

Hýřivé barvy oděvů a plodů
lidé jako živoucí květiny
jdou za prací tanečním krokem
dívky kráčejí zvolna a vznosně,
ladně pokyvujíce dlouhými šíjemi
podobny svým žirafím sestrám
čokoládově sladké děti
způsobně zdraví kolemjdoucí,
neboť pozdrav je prý posvátný motýl,
jenž vylétá ústy z duše člověka
vůně a vábení koření, zahrad a buše
Afrika snů a skutečností
očarovává mé oči a srdce



L´Aiguille du Midi

Má štíhlá Jižní Špice
jehlo vřetene, jež spřádá
bílé rouno mraků a
mé sněžné sny
magnetická střelko,
která otáčíš mým srdcem,
takže se k tobě stále vrací -
má útlá tanečnice
jsi krásná v jasném dni
i v mlžném zachmuření
tisknu se do tvých skal
žena a hora v souznění nekonečna
a kolem nás hřmí Alpská symfonie



Rýnský vodopád

Zelená stuha Rýna
se třepí na linii skal
na modrobíle zcuchané
nitě a chuchvalce vod,
jež padají a víří
opásány duhou -
slunce je rozčesává
již dvanáct tisíc let
a já se dotýkám
otvorem v jeskyňce
na boku vodopádu
jejich pradávné i současné
krásy a mohutnosti



Alhambra

Alhambra - Al Hamrá -
červená perla
ve smaragdovém okruží zahrad
zázrak umění stavět, tvořit a žít -
v podzimním dnu sem zavítalo
jen málo návštěvníků
na Nádvoří lvů se natáčí
příběh z Tisíce a jedné noci -
je přestávka a krásná Šahrazád
mi oplácí můj úsměv a zamávání
Autor Dolma, 30.03.2015
Přečteno 483x
Tipy 7
Poslední tipující: Pamína, bogen, hanele m., Frr
ikonkaKomentáře (1)
ikonkaKomentujících (1)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

JUJ až jsem se zasnil..barevné lyricky obrazivé lístky z cest.. ST..:-D

30.03.2015 19:11:59 | Frr

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí