Básníkovo poslání

Básníkovo poslání

Anotace: O básnickém "řemesle"

 

 

Co je úkol básníkův?

Pobavit, povzbudit,

popudit čtenáře?

Když sen má ošklivý,

má napst básničku, 

nebo se podívat do snáře?

 

Kým má být básník?

Hlasatelem krásy

nebo lidstva svědomím?

Netroufám si soudit,

takže dám ti možnosti,

a pak už nic víc nepovím:

 

Má být očima slepým,

ušima hluchým;

má šířit úsměv,

má těšiti srdce:

malým dát křídla,

chromému ruce?

 

Má říkat co bolí,

má jitřit všem rány,

má skryté ukázat

a faleš prohlédnout?

Má být tím na koho

strach je jen pohlédnout?

 

Kdo že je básník?

Kým být by měl

ve shonu světě

plném nahých těl?

 

Snad na závěr přece řeknu

jaký nazor mám:

Má pokládat otázky

 

... a dál suď TY SÁM!

 

 

 

Autor ElaJah, 25.01.2015
Přečteno 386x
Tipy 8
Poslední tipující: Eriadar, Laven De Brig, bogen, zelená víla, knihomolka, Amonasr, Lioness, Happyyz
ikonkaKomentáře (2)
ikonkaKomentujících (2)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Za tohle tip svůj dám,
opravdu v tom hlubinu,
tvou i mou shledám,
nejsi v tom sám.

V.

25.01.2015 22:51:22 | Happyyz

Děkuji

01.02.2015 22:08:49 | ElaJah

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí