Moravské pole

Moravské pole

Anotace: ...

 

 

Zrada, toť základ státu,

ať oděná do ornátu,

nebo světské tuniky

 

Nespočetné průniky,

země zvící velmoci,

záhy padne do noci,

až ji závist prokleje

 

Řím chce staré koleje,

místo krále z železa,

kdekdo před ním podlézá,

přitom šilhá do Vídně,

zrada chutná ohyzdně,

pachuť předčí provize

 

Zem se žene do krize,

šlechta lační po statku,

 

zbyde jen pár ostatků,

malost dýchá na věky,

slepě kulhá do „mekky“ –

zaprodat se za žvanec

 

Padlý Kristův vyslanec,

jenž se vymkl z tradice,

smrt, co čeká dědice,

strmý pád a náhrobky,

po výsluní do kobky,

chlad a ticho kamene

 

Od světcova ramene

odráží se knězův hlas:

Bohemia? Was ist das? –

předzvěst příštích staletí

 

Národ, který naletí

stokrát, znovu ohne se,

čas, co velké odnese,

aby malí přežili

 

 

 

 

 

Autor vkl, 04.08.2013
Přečteno 657x
Tipy 5
Poslední tipující: lukassnajdr, wWoll, Amonasr, danaska
ikonkaKomentáře (2)
ikonkaKomentujících (2)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Nejlepší báseň ,co jsem tu četl

17.04.2014 23:34:20 | lukassnajdr

Hm, pěkné, dávám ST.

04.08.2013 20:05:59 | danaska

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí