Sonet 66 - Shakespeare

Sonet 66 - Shakespeare

Anotace: Překlad A. K. (je samozřejmě řada dalších)

Shakespeare – Sonet LXVI

 

Tak znaven tím vším, volám na smrt klidnou –

když zasloužilé vidím všude žebrat

i prázdné duše s myslí rozjařenou

i víru bezelstně se lži jen vzdávat

 

i zlatem slávy cenit stále špatné

i prodat dívčí ctnosti vášni zrůdné

i dokonalé zcela potupené

i trůn jenž kroky pouze má malátné

 

i plytkost prázdna umění vrchnosti.

Neznalost všeho stavěna před vědce

i přímost pravdy zvána je hloupostí,

když zmocnila se dobra zloba vládce.

 

Ach, tolik, tolik znaven bych už nežil –

svou lásku bych já ale opustil.

 

Tired with all these, for restful death I cry, -

As to behold desert a beggar born,

And needy nothing trimm’d in jollity,

And purest faith unhappily forsworn,

And gilded honour shamefully misplac’d,

And maiden virtue rudely strumpeted,

And right perfection wrongfully disgrac’d,

And strength by limping sway disabled,

And art made tongue-tied by autority,

And folly (doctor-like) controlling skill,

And simple truth miscall’d simplicity,

And captive good attending captain ill:

Tired with all these, from these would I be gone,

Save that, to die, I leave my love alone.

 

Autor ARNOKULT, 17.06.2018
Přečteno 914x
Tipy 8
Poslední tipující: Krahujec, Iva Husárková, Anděl, Akyš, Amonasr, Malá mořská víla
ikonkaKomentáře (4)
ikonkaKomentujících (3)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Ach Bože...Sonety....moje alfa a omega...všeho.nádherné a já děkuji...moc..z celého srdce**ST**

18.06.2018 07:04:44 | Anděl

Anděl je k mé maličkosti milostivý. Já sám mám stále pocit, že jsem si toho na sebe "naložil" mnoho.

18.06.2018 09:56:18 | ARNOKULT

a svět se točí stále v stejném kole...ST Arnošte, jak dobré vzdát tak úctu "starým":)

17.06.2018 20:53:06 | Malá mořská víla

Ano, ano - děkuji - je to má "posedlost". Stále si uvědomuji, jak je současný "pokrok" relativní. Samozřejmě "vybočuji" (též jako ekolog).

17.06.2018 21:23:37 | ARNOKULT

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí