Vůně železa

Vůně železa

Anotace: Rekviem za 23 000 z Poldi - vloženo pro mé přátele...

*

Sázecí jeřáb za řetězů hřmotu

vyklápí plnou vanu

odstřižků, cáglů, ingotů a šrotu

Pec má ohnivou tlamu

kdo neopatrný - běda tomu:

snadno ho žhavý jazyk lízne...

Lopatu hodí každý niklu, nebo chromu

a od pece - dokud je čas - zmizne...

 

Prach, hukot pecí, kovová pachuť plynu,

řev strojů tak, že nerozumíš slovu

a jak rám lemuje huťařinu

horko ze stovek tun tekutého kovu

 

a všude kolem železná vůně vládne.

 

Železa vůně?  to můžeš říkat koni...

 

Přesto je pravda že v ingotů skladě

železa velké množství pohromadě

(velice zvláštně sic)  však doopravdy – voní

 

To už je všecko. Jenom doložku malou:

patnáct let už se tou dvěstěmetrovou halou

jen vítr severní prohání a bez odporu fičí

a není slyšet rámus, hřmot a ani hlasy ničí

a u bývalých pecí je i v létě chladno.

 

Druhého srpna dvatisíce sedm - Kladno

Autor aravara, 23.10.2018
Přečteno 522x
Tipy 9
Poslední tipující: Frr, Fany, Amonasr, Iva Husárková, hanele m., jondys
ikonkaKomentáře (0)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře
Ještě nikdo nekomentoval.
Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí