Výročí

Výročí

Anotace: Báseň o 17. listopadu

Dnes je 17. listopad,

To v historii komunismus spad.

Byl tu s námi 41 let,

A od toho osudného dne.

Uplynulo 31 let,

A teď tu s námi korona virus je.

 

Ale revoluce jejíž výročí slavíme,

Není jediná, která byla v tento den,

A o níž jenom víme,

Ale byl to i jiný osudný den.

 

Bylo tomu za světové války,

Kdy zavřely vysoké školy.

A do ulic vyběhli studenti a studentky,

Aby se do lavic vrátit mohly.

Bojovali i za demokracii a svobodu,

Ale Němci řekli: Tohle vám tolerovat nebudu.

Padli studenti, kantoři a mnoho dalších,

Jen aby uvolnili cestu pro ty další.

Avšak jednu osobu s tímto dnem máme spojenou,

A to Opletala, který je pro nás hrdinou.

 

Jednoho dne se sešla rada,

Aby za tyto činy něco dala.

A to Mezinárodní Den Studentů,

Je to sice svátek státní.

Ale i vzpomínka těch incidentů,

Aby u nás nebyli ti špatní.

 

Ale teď zpátky k revoluci sametové.

Cinkali jsme klíčem.

Abychom tuměli zas něco nové,

A nad námi nemávali komunisté bičem.

 

Dnes tu nad námi mává jiný,

A to ten virus blbý.

Kvůli němu nemůžeme slavit venku,

Ani jednu malou sklenku.

Večer musíme sedět doma,

Maximálně nákup, práce.

A počkat až odejde korona,

A šlo zase všechno hladce.

 

Proto všichni držme se,

Ať ježíšek nám něco pěkného přinese.

Tak vám přeji svátek pěkný,

A i advent mějte hezký.

Autor Petr2115, 17.11.2020
Přečteno 315x
Tipy 7
Poslední tipující: mkinka, Donne, Frr, ARNOKULT, Isla, Linna
ikonkaKomentáře (1)
ikonkaKomentujících (1)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Dík, že jsi vzpomenul i Jana Opletala.

18.11.2020 16:45:51 | Donne

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí