Kryštof.

Kryštof.

Anotace: Ze sbírky Raketa letí 2020. Kamarádi, vzpomínejte, když mi bylo šestnáct se mnou. Posílám básničku jemnou.

Kryštofe,
až zapálíš si cigaretu,
vzpomeneš si na českou větu.

Seděli jsme ve Spálené,
má platonická lásko.

Mé oči byly rozpálené.
Ty malé štístko.

Sladkých šestnáct let.
Krásný věk.

Ty, menší o pár centimetrů.
Já snila o větru.

Řekla jsem,
že budeš mě učit francouzsky
a já zas Tebe česky.

Choval jsi se hezky.
Já volala Ti do hotelu každou chvilku,
ty hlasem jsi hladil konvalinku.

To tenkrát byla jenom pevná.
Držela jí ruka jemná.

Já vím, že pracovat tady,
jak těžké to byly chleby.

Pak na Václavském náměstí
šel jsi naproti se svou vyvolenou
a já udělala pomlku bolavou.

Možná až zapálíš tu cigaretu,
vzpomeneš si na pusu na čelo,
když milovat mě se Ti nechtělo.

Zlatých šestnáct let.
Člověk vzpomíná a je mladší hned.

Až zapálíš si cigaretu,
možná uslyšíš mojí větu.

Francie krásná je,
ale Čechy mé srdce více miluje.

Láska bolí. Přebolí.
Žije. Zápolí.

Mládí nemá okovy.
Ničeho se nebojí.

S věkem už strachy se přidají
a vzpomínky zbývají.

Kryštofe,
dej si o cigaretu míň,
nemám ráda ten Tvůj dým.
Byl jsi podivín.
Autor mkinka, 25.11.2020
Přečteno 119x
Tipy 12
Poslední tipující: Emily Říhová, jenommarie, Dejvis, Donne, Květka Š., Vivien, Psavec, Frr, Amonasr
ikonkaKomentáře (4)
ikonkaKomentujících (3)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Těch vzpomínek máme všichni spoustu...
Díky za připomenutí hezkých vzpomínek ...
Krásný den Jitu (*)

29.11.2020 00:56:26 | Emily Říhová

Jsem ráda, že se líbila. Hezký den.

29.11.2020 10:27:18 | mkinka

Vzpomínku ti nevezme nikdo a nakonec všechno špatné je pro něco dobré.

25.11.2020 18:24:08 | Donne

Ano. Tato vzpomínka se se mnou nese. Ta kavárna už tam není, kde bývala.
Státní jazyková kola se také přestěhovala a já jsem se vlastně nikdy pořádně francouzsky nenaučila, ale francouzské písničky mám ráda. A vzpomínky na bezstarostné mládí jsou vždycky krásné.

25.11.2020 19:04:07 | mkinka

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí