malá věc

malá věc

Anotace: ... ..

…byla to taková malá věc
jedna z červených
menší než fazole
a snad jen o trochu větší
než hlava
kterou ztratila zlomená zápalka...

...snad kapka krve kapesníku
když člověk dostane rýmu...

...a chce ji dýchat
ve světě z návyků?

ne...

...a přece jsi
přišel z lesních jahod
ke skulince lepší
než oko na punčošce
dívky ujetého vlaku

čekáš mezi slepci
škrtnout světélko
ztracených doteků

také znám to nádraží
jak je ti do vzlyku
vždyť to byla taková malá věc

...
kamarád už ví
to chci ...
ano
celou lahev
a jiná nezeptá se
to se stane
pane
sníh
vytržený z jara

před povozem plískanic
káru osudu
prý ve dvou se to lépe táhne

vedle sebe
nebo za sebou?

jeden z nejtěžších návratů domů

v závějích
uřícená dívka
táhne na saních zmrzlého v bázni

a sníh ten mesiáš oranic
ten jediný zeptá se
a to se stane
v zimě básní
čas už zakryl svoje?
nech ho
…..

vzpomínko

… také mám káru
i pikovou dámu
a v ní plamének čtiva

bohužel selhává to ve mně

mrtvá jiskra

kára osudu
dřevěná kola
drkotá

taková malá věc
co se stane
srdci
ve chvíli života
...
Autor J's .., 26.11.2020
Přečteno 200x
Tipy 12
Poslední tipující: Emily Říhová, Donne, Psavec, zdenka, Vivien, šerý, Romana Šamanka Ladyloba, Isla, mkinka
ikonkaKomentáře (4)
ikonkaKomentujících (3)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

V perspektivě, že není mrtvé jiskry ani malých věcí, se může domů vracet s jiskrou v oku. A v nádražní čekárně si slepí můžou ... Čtivá tato tvá ...

26.11.2020 21:53:46 | Vivien

můžou přečíst knihu nebo tam jen tak jsou a nevědí už kam jedou nevidí - to všecko jsem /ti oni/ já na entou..a že těch nádraží bylo, jsem zhaslý.. a jiskru v oku nemám..i když jsem tomu před lety i věřil že třeba ještě ano..

29.11.2020 00:04:49 | J's ..

Když si člověk zvykne jenom na pěknou tvář, pak těžko si může pomalu zvykat sám na sebe. Moc pěkná báseň, která ve mě vyvolala tyhle pocity. Pěkné vystupňovaná.

26.11.2020 20:58:55 | Isla

to je pravda zjistil jsem že i těžko si zvykám..

29.11.2020 00:07:56 | J's ..

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí