ÓDA k čemu slouží VODA

ÓDA k čemu slouží VODA

Anotace: ... ke koupání, k umytí, hasí žízeň napitím, ... také kapky rosy v trávě jako drahý kámen na stéblech se zatřpytí, ... po líci se kutálí, slzy smutek zachytí, ... dává vláhu orné půdě, a studánky nasytí, ... zrcadlí se, zrcadlí se, hvězdy do ní zasvítí.

Potok hladí kamínky,
sytí zrno ječmene,
ať má malé ječmínky
z maličkého semene,
ať je louka plná zlata
a pak oráč, milý táta,
kosu ostře nabrousí,
ječmen, pšenici a žito
chytne silně za vousy,
zkosí je, a pak je bito
zrní v naší stodole.
Z něčeho se mouka mleje,
něco jde zpět na pole,
zjara, kdy zem z spánku vstává.
Chléb a sůl je dobrá strava
k tomu voda ze studánky,
když se čistě stříbrem svítí.
Vodu nejraděj mám k pití
a k učení hádanky:

1. Kdy se k poli zrno sklání?
Fouká vítr, klas je v vlání.

2. Kdy se pole zlatem třpytí?
V poledne, když slunce svítí.

3. Kdy je zem jak těžké bláto?
Déšť, když pole zaplaví,
déšť je pro zem taky zlato.

Slyšíš, jak Zem zpívá?
Kdo chce, ten se dívá
na Svět jeho očima,
hrozno kvasí do vína,
víno prý má pravdu skrytou,
já mám v srdci píseň vrytou,
nemá slova, melodii,
láskou umírám i žiji.

Vykoupu se v řece Dyji.
To, co špiní mě, tak smyji.
Autor Inge, 14.01.2013
Přečteno 1013x
Tipy 1
ikonkaKomentáře (0)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře
Ještě nikdo nekomentoval.
Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí