Jak voní jitro v Těšíně...?

Jak voní jitro v Těšíně...?

Anotace: Těšínské etudy

Sbírka: Těšínské etudy

Kdo ví jak voní ráno v Těšíně
Když za okny kvete lípa
Šípková růže,jasmín a černý bez
Kdo ví
Jak voní těšínské ráno v neděli
Když všechno ještě slastně dřímá
jen vzdáleně se line hluk kol kamionů
……………..a dalekých cest

Kdo ví
Jak voní ráno po Těšíně
Zaslechneš pěnkavu
Jak povídá si ve svém hnízdě
A vlaštovku
Proletí nad oknem
Zašvitoří
A pozdraví tě

Kdo ví jak voní Těšínské ráno
Když labutě se po hladině rozběhnou
A vzlétnou
Aby si jezero za lesem prohlédly
Jejich křídla rozezní varhánky dálek
I věrné Lásky
Když hledají kout
Kde na vodu mladé vyvedou

Kdo pozná vyprávění z hnízda jiřiček
Schovaného po římsou paneláku
Tam,kde je stříška strojovny od výtahu
Celou noc měli si co vyprávět
Naslouchal jsem jejich vyprávění z cest
Jak míjeli skálu Gibraltaru
A když na Sahaře se rozzuřila bouře
V oáze Ben Akabi
Schovali se vprostřed opuštěné chýše
Než vydali se dál
Na cestu k řece Zambezi
Kde nad duhou Viktoriiných vodopádů
Se konají v střemhlavém letu ptačím
Největší světové závody

Posedí na drátech kolem železnice
Co napůl dělí zemi v Africe
A tak než se vydají na cestu zpět
Ještě se rozhlédnou po zemi Africké naposled
V Těšíně pod římsou paneláku
Po nocích vzpomínají
Jak v Africe potkali hejno kormoránů
Stádo slonů
A mladé lvy

Tak voní nedělní ráno v Těšíně
Autor Těšínský, 10.06.2007
Přečteno 318x
Tipy 0
ikonkaKomentáře (4)
ikonkaKomentujících (4)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Je neděle večer, po celý den sedím přikovaná u počítače, v úděsném horku a pražském smogu, a tak Ti nyní patří můj dík - skrze Tvou nádhernou báseň mi zavoněl Těšín až sem... :-)

17.06.2007 18:35:00 | Judita

byla jsem v těšíně jen jednou...a bylo pravé parné poledne...ale stejně mi to vyvstává před očima. Děkuji.

11.06.2007 21:28:00 | Franti

:-)))..tuláci..odnesou si vůni Těšína..
..do dalekých zemí...

11.06.2007 10:49:00 | isisleo

...je sice hodina po půl noci, přesto mně to tu zavonělo ránem v Těšíně :)

11.06.2007 00:57:00 | Lota

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí