Dolce far niente

Dolce far niente

Anotace: .........

Baldre slituj se jednou nade mnou
a naděl mi do vínku Kvasiho krve um,
bych sešikoval do falangy slov
správná vzezření zahálky...

Záměrně vzívám tebe skalde severu
nyní v teplotách středomořských,
neb připomenout si mrazu stinných lesů toužím;
pec rozpálenou přemýšlením ochladit...

Název z jazyku latinů záměrně volím,
vždyť právě temperament jižanů pověstný jest
a jejich siesty odpolední, kdy blaženy jsou mozoly
na pastvinách Phoibem žářených...

Sluchu dopřáno mi stádo je žvanivých horských koz
i demagogický bzukot hmyzu obtížného
pod krempou slaměného klobouku
stínícího mračen na azuru postrádaných...

Chronos nafukován je sklenářskou píštalou
do bubliny poutající dusno horkého okamžení;
na svahu holé brady - temene horského,
kde kámen na kameni dlí a větru by pohledal

Každé jařmo, cep i motyka travině se oddalo
a pouze nalévání krku pochutinou hroznů
se přestávkou mezi orbou mlaskáním sbíhá
na odiv sálů Dionýsových...

Ty, tichá velrybo vržená na písek pláže
co zmůžeš proti otravnému bytí,
když i zurkot zemdleného potůčku
je v té dlouhé pauze zřídlem pegasů?

Zřejmě nic, já dím světu dnes,
neb dokud paže kyklopské se nezbavím
budu trpnou letargii nucen splácet čekáním
a úbytkem aktivity na přetřes...
Autor Lavran, 01.07.2007
Přečteno 411x
Tipy 0
ikonkaKomentáře (4)
ikonkaKomentujících (3)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Pravda, někdy to není ani o psychickém zdraví... :-)))

09.12.2007 13:00:00 | Muji

Píše pravda skvěle!
Jen piš dále, hochu!

Spousta zdravých neporaněných lidí píše špatné básně. A spousta postižených lidí má právo se nazývat básníkem. Nikdy psaní básní není o fyzickém zdraví.

09.12.2007 12:59:00 | Muji

sic raněn na těle je vidět že zdráv na duchu...:-)

19.07.2007 21:50:00 | jedam

Tohle rozhodně nevypadá na trpnou letargii, spíš bouřlivého ducha čin. Ať kouzelných lektvarů mocný oučinek uzdraví poetu s čaroslovy laskavými a libozvučnými.

01.07.2007 16:38:00 | Psavec

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí