Taková je ona

Taková je ona

Anotace: Kdyby existovala nějaká bohyně lásky, asi by jí tato básnička dost urazila... Vím, že třeba není správný takto označovat lásku, ale tahle báseň prostě vychází (ostatně jako vždy) z pocitů a nálady, jaké jsem měla, když jsem ji psala. (napsána r.2007)

Jak jed, co stéká po kapkách
jako masové hroby
jak když na zeď hážou hrách
a liduprázdné chodby.

Jak starobylý chrám,
v němž skrývá se hladová bestie,
jak domov, který znám,
kde už nikdo nežije.

Jak potemnělé plamínky svíček
jako útěk z reality
jak něžný dotek tvých víček
před posledním polibkem.

Taková je ona, ta krutá čarodějka,
taková je ona, ta mrcha prodejná.

Jako roztrhané tělo
na tisíc cárů
jako roztrhané srdce
na celý tento svět.

Jako slza ve tvých očích
jak svatební průvod do tmy
jako první Evin hřích
jak ztrouchnivělé domy.

Taková je ona, ta krutá čarodějka,
taková je ona, ta mrcha prodejná.

A lidé z ní udělali něco,
co nikdy nemůže být
oděli hnus do krásných hávů
udělali nejvyšší cit
a napsali miliony básní...

Proč? Pro ni.
Pro tu krutou čarodějku,
pro tu mrchu prodejnou.

...Jak jim to šlo snadno
na ruce snad zářila černá páska
poslední kapka - nejkrásnější jméno
poslední kapka jedu - láska.
Autor mauvais-ange, 03.12.2007
Přečteno 301x
Tipy 2
Poslední tipující: Charibeja
ikonkaKomentáře (1)
ikonkaKomentujících (1)
ikonkaDoporučit (1x)

Komentáře

Poslední sloka je nádherná a vymyká se z průmeru celé básně.
Azazen

06.07.2008 10:20:00 | Azazen

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí