Epos existence lidské

Epos existence lidské

Anotace: ...

Dar…? Jaký to dar?
Dýchat, spát, vstávat…
Zmar… jen zmar.
Žrát, chlastat, mrdat…

Čekání! Na co? Nač?
Na spásu? Osvícení? Vykoupení?
Pláč, smích, pláč…
Trvání, stálost? Nic takové není.

Žít, chodit, mrkat víčky…
Plazit se za žrádlem,
na hrobě zapálit svíčky,
odhánět žraloky pádlem.

Lásku a život nasát?
Pracovat, sudovat, stavit si domečky?
Vidím stádo prasat,
za plotem zotročené ovečky.

Vymyšlené smysly,
nepravdivé pravdy.
Prázdnota, co si myslí,
že je plnost, že je tady.

Žít, umírat, žít…
Chcípat, mluvit, umírat…
Padat, vstávat, pít…
Vidět se a přitom popírat.

Penízky, ovládnutí penízků…
Do kapsičky na mém sáčku…
Chuť rozhryzaných pysků,
za rty, pod jazyk vložit kačku…

Hýbat rukama strašně bolí,
proudění krve v těle namáhavé…
Polévku? Bez? Se solí?
Tělo mé je slané… a v ní plave…

Bolest, radost… Proč, z čeho?
Pro nic, snad pro můj hrob.
Pro nicotnost, nicotnost všeho.
Mrtvým hroby upravuj, zdob…

Strašně jim na to záleží…

Nejsou živí, nikdo není…
O život? - o nic neběží…
Pryč, pryč, pryč z vězení….
Jen a jen umírání…

Líbezné (sebe)vraždění,
krása čistá, jasně černá, nutná…
Co se, až zemřeš, změní?
Bude klid… a popel pěkně chutná…
Autor Žiťa, 12.01.2008
Přečteno 254x
Tipy 2
Poslední tipující: Charibeja
ikonkaKomentáře (1)
ikonkaKomentujících (1)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Já si myslím, že jediným a opravdovým smyslem lidské existence je láska - mít někoho, koho budeme milovat a učinit ho šťastným a naopak. Možná v něco takového jako je láska nevěříš - ale to by byla velká škoda. Jinak báseň samozřejmě nádherná, píšeš krásně, i když je v tvých básních hodně negativismu, ale mě se to líbí. :)

17.01.2008 18:58:00 | Charibeja

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí