Hroby šumí

Hroby šumí

Anotace: ...písmeno nepísmeno slovo neslovo báseň nebáseň myšlenka nemyšlenka bůh nebůh...

Hroby šumí příbojem nových duší
a zesnulí rádi hrají divadlo,
chodí světem, ta hra má jméno život,
strašná fraška, to vám povím
a kritici už tolikrát jej pomluvili,
že nemá smysl kopat do mrtvoly.

Hlediště je prázdné, jenom líní herci,
o přestávce chrápají tu v dýmu cigaret
vše je tak zbytečné a přitom tak známé
že z toho zabolí první kolečko v soukolí
a stroj duše vyhlásí raděj stávku.
Proklaté jedny odbory!

Mrtvoly s údy na provázcích
houpají se do rytmu starých šansonů
uklízečka nadává už léta
kolik červů z nich za večer vypadne
ředitel po ní vždy jen hodí klíční kostí
a sykne "huš"; to bývá vrchol představení
...jednou se tu omylem ocit' divák.

Měl jedno oko a brýle z trojúhelníků,
tvářil se lidově a metal blesky
člověk by neřek' jak statická elektřina
protáhne tělo, ale místní primadona
od té doby chodí kanálama
krásky si s krysama vlastně rozumí.
Host zas odešel a cosi tu po něm zbylo
takový letmý závan - povědomí o lidskosti.

Když se tehdy zhroutily kulisy
technici lomili rukama a vědma,
vědma co odjakživa sedávala v loži č.5
ze zoufalství oslepla a šla někam žebrat
a pak už všechno vlastně jenom padalo
během pádu se to tvářilo jedovatě
a kdo měl ještě sílu jíst
pak jen zvracel přes zábradlí na balkoně.
Došly i cigarety - uklízečku našli oběšenou
vysela si na záchodě a třepala nožičkama
...spoustu mrtvol tím naštvala.

Asi měsíc po konci ti nejzatvrzelejší
přiznali existenci reality.
Poslední si ustlal mezi naskládané údy
levé ruky pravé nohy protézy
a zhasli.
Trošku se jim stýskalo.
A jen těžko drželi hlavu vzhůru
s vyhlídkou na věčnost ve svých myšlenkách.
Autor Sh' Abůn, 22.07.2008
Přečteno 254x
Tipy 3
Poslední tipující: Romana Šamanka Ladyloba, hanele m.
ikonkaKomentáře (2)
ikonkaKomentujících (2)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

šílené, šíleně zaujímavé :)

24.07.2008 17:40:00 | Romana Šamanka Ladyloba

tydle témata nemám moc v lásce, mrtvoly údy ponuro a děsivo... ale napsaný je to vcelku zručně, máš cit pro rým aj rytmus, s trochou tréninku budeš výborná :o)

23.07.2008 10:17:00 | hanele m.

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí