Hlubinná

Hlubinná

Anotace: Pro kamarádku, která soudí, že je nebezpečné dívat se do hlubiny, protože ona by se jednou mohla chtít podívat na vás.

Sbírka: Saxifraga oppositifolia

Možná se díváš do hlubiny,
a dole nic,
než tma
a stíny,
groteskní
chmurná zákoutí,
jak v Zámku hrůzy o pouti,
a dojdeš-li až na dno sebe,
lepkavé ticho rudohnědé.

Ze strachu pevně svíráš oči
- za víčky dál se hloubka točí!
A marně hledáš záchranu
v mlze, co padla po ránu.
Hlubina bílá s němým hlasem
najednou dívat začíná se...

Pro mě je modrá hladina
ten bod, kde všechno začíná.
Chladivá,
plná víření,
dost silná, že se nezmění,
když vkročím do ní,
plná splínu
a mlčky jdu až na hlubinu.

Tam dole,
v šerých zákoutích,
střádám si tajně každý hřích,
a hýčkám snové představy,
o růži, padlé do trávy,
co trny ztrácí ve víně
pro lásku k modré hladině.

A všude kolem hloubka měkká,
houpavé ticho, které čeká,
až zapomeneš na stíny
a vstoupíš do své hlubiny.
Autor Hesiona-Essylt, 05.10.2008
Přečteno 403x
Tipy 18
Poslední tipující: BARBYE, Bíša, kroužek, La Suneteto, Romana Šamanka Ladyloba, Taog, Malé nic, Flamy, hanele m., padající do neznáma, ...
ikonkaKomentáře (4)
ikonkaKomentujících (4)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Pravdivé a někdy až moc..

18.05.2009 14:01:00 | BARBYE

Inu, já bych řekl, že to co kamarádka říká má něco do sebe...

06.10.2008 13:38:00 | La Suneteto

je to pěkný děs když se ponoříš,
nikdy netušíš jak hluboce půjdeš
a co na povrch vyneseš ...

dle mého je dobré mít
pár přátel nebo přítelkyň,
co ti připomenou směr,
proč vlastně?, kam vlastně? ...
jsou majákem -
když ponoříš se do hlubin ...

i Innana když šla do podsvětí,
tak u bran ji čekala věrná Ninšubur,
a když se nevracela,
tak zburcovala bohy na pomoc

05.10.2008 21:30:00 | Romana Šamanka Ladyloba

Tvá báseň o hlubině má opravdu velkou hloubku

05.10.2008 18:41:00 | Taog

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí