ŠALOM

ŠALOM

Anotace: - Jímavé tišiny - . . . památce neznámé ženy . . .

Sbírka: Jímavé tišiny

°

tak jiné je ticho
jímž zůstala jsi obdařena
. . .
teď mezi svými
. . .
vnímám jinakost místa
. . .
návrší rozloučení
návrší žalů
kamenné desky s palmou
jinde světící ruce kohenů
nebo vinný hrozen

když není úcta k životům
generace bolestného světla
po deskách drobné kameny ukládají

Šalom . . . Svatá ženo . . .
odcházíš smířená se svou cestou
v pokoji pod Davidovou hvězdou
(víš že je z Prahy . . . ? )
stromy setřásají poslední list
když poslední plameny hřbitovních svíc
. . . dohořely . . .

ŠALOM

konečně mezi svými
jiné ticho
jímž zůstala jsi obdařena
a laskavé stíny siluet
(kolik jich jen v životě bylo . . . ? )
tentokrát s úsměvem
znovu Tě míjí
. . .
teď jiná cesta
vlastně je to úchvatný let
vstříc všem laskavým hvězdám
s pozdravem za to
že i tenkrát
(jak je to dávno)
. . . Ti svítily . . .
když krematorní dým
a probleskující plameny
z komínů Treblinky
jímala hebká tma
jako hladová ústa kojenců
plné ňadro ženy
. . .
pro kradenou chvíli šťastného snu
ŽE BUDE TAKÉ I NĚJAKÉ ZÍTRA . . .

Šalom
Josefka odešla . . .
Ani jsem ji neznal
ale vím, že byla
a dvacátého šestého října
se vrátila za svými
. . .
psala mi naše společná přítelkyně

Šalom . . ! . . .

°
Autor rolon, 09.11.2008
Přečteno 286x
Tipy 14
Poslední tipující: Myrja, Psavec, vapiti, Noc17, Caracol, labuť, spare, Marfuša
ikonkaKomentáře (4)
ikonkaKomentujících (4)
ikonkaDoporučit (1x)

Komentáře

mlčím, tleskám a ... děkuji ST

10.11.2008 22:21:00 | Myrja

klobouk dolu, silné, krásné verše

09.11.2008 16:43:00 | Caracol

U některých básní mi proběhne mrazivý chlad po zádech, jako známka krásného zážitku....u Tvé básně se tak stalo...děkuji.

09.11.2008 16:39:00 | labuť

Není co dodat, smekám.

09.11.2008 16:33:00 | Marfuša

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí