Noční práce

Noční práce

Anotace: Noc co noc, zas a zas

Jsem zaměstnancem vesmírných luhů
zapřažena do nebeských pluhů,
brázdím obzorem sem a tam,
víte, co já se naběhám.

Zvečera natírám černí nebe
a než svou práci dokončím,
hvězdy už chtějí vidět tebe,
rychle jim zlato přeleštím.
Ve spěchu někdy nedám pozor,
občas některá upadne,
z té výšky ozáří chvíli obzor
pro naše prání záhadné.

Teď ještě zaplést stříbrné nitě
v přadénka dětských pohádek,
než spánek rozprostře své husté sítě
pošlu je ústům maminek.

Stavit se u stavidel moří,
příliv a odliv zařídit,
Měsíc se tajně vodě dvoří
a občas v hádce něco zboří
a nevím, jak je usmířit.

Podle mapy otočit Měsíc,
někdy má srp a jindy tvář,
vyčistit jeho toulavý střevíc,
zkontrolovat jde hvězdám zář.

Namíchat barvy hvězdným dálkám
od modře indigo až po šedou,
do batikových lázní třásně šálkám
namáčím jednu za druhou.

Pak odvážím si na vzdušných váhách
tajemno jako šafránu,
rozdmýchávám to po všech dálkách,
zdát se vám bude ku ránu.
Zahaleno je v nápovědách,
znacích, zámlkách, znameních,
neviděno obchází Zemi
a málokdo mu rozumí.

Tu ministerstvo vroucích přání,
proseb, žádostí a milostí.
Andělé odhalí každé zdání,
pečetí je jen pravostí.

Vědecký ústav přesných řádů
je dost složité soukolí,
nepřipustí tu žádných zlořádů,
vládne tu Saturnovské znamení.

Jak Barrandov nad Prahou se tyčí
továrna na sny, božský wood,
tady to žije, bouří a syčí,
iluzí a fantazií proud.

Vesmírné kravky spásly mraky,
do dížky mléka nadojím,
do bufetu na Mléčné dráze
svižným krokem coby dup uháním.

Na nový tep životů zadělávám
v obrovském kotlíku života.
Vykynout nechám vášně, vzdechy,
vaří se lásky slepota.
Ze dvou ingrediencí vymíchávám,
k pečení něhy chystám plechy.
Dnes zdařilo se andělíčků,
každému vlnu naladím
a malé slunce na srdíčku
laskavou péčí pohladím.
Páry dostanou po balíčku
a adresa zní: pro mamičku!

A pak ještě vypustit mlhy!
Do hnízd když šerem dorazí,
zrázu protáhnou ptáčci nohy,
jejich zpěv ticho prorazí.

Hej hola, v rose se vykoupejte,
stíny už blednou, churaví
a mně po šichtě volno dejte,
usnu, sílu svou obnovím.
Autor anerinov, 11.02.2009
Přečteno 316x
Tipy 4
Poslední tipující: Hedvika, enigman, 6thSun
ikonkaKomentáře (0)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře
Ještě nikdo nekomentoval.
Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí