Rybí utopenci

Rybí utopenci

Anotace: "Literácký receptář" - dala jsem to básní, protože to jídlo je jedna báseň :-)))

Když už mi byly synkem vyfouknuty rybí škvarky (mladí jsou hold rychlejší), zkusím jinou rybí specialitu. Když jsem z té rybářské rodiny. Přiznávám, že jsem ji kdysi našla v jedné šikovné kuchařce. A tento recept se stal tradičním v naší rodině.

Ještě předesílám, že nenávidím kosti v rybách a tak se snažím vyhledávat ty recepty, kde je nějak eliminuju.
Podotýkám, že původní recept byl z filé, ale protože v naší rodině je výskyt sladkovodních ryb poměrně častý, tak jsem si to předělala na kapra.

********************************************************
Co budete potřebovat?

1 kg uvařeného rybího masa (kapr nebo filé)
4 namočené housky
4 lžíce strouhanky
4 vejce
2 prolisované stroužky česneku
3 menší nakrájené cibule
sůl
mletý pepř
olej na smažení

Nálev: 6 sklenic vody
3 sklenice octa
6 bobkových listů
10 kuliček nového koření
trochu soli

********************************************************
Jak na to?

Rybu uvařit (nejlépe na páře), vybrat z ní co nejvíce kostí (hlavně ty větší) a umlít na masovém strojku. Housky namočit. Umleté maso spojit s vymačkanými houskami, přidat všechny ostatní ingredience. Z hmoty vytvarovat malé kuličky (jako pingpongáče) a smažit v oleji (já je házím do friťáku). Tady by se dalo skončit a tyto rybí karbanátky si dát k obědu s brambory. Ale my jdeme dále. Svaříme nálev (všechny ingredience). Rybí kuličky naskládáme do sklenic a zalijeme vychladlým nálevem (může se v něm ještě rozmíchat trochu hořčice). No a necháme uležet v lednici asi 4 - 5 dní. Pak až přijdou hosté a otevře se nějaká lahvinka, můžete nabídnout.


Mnozí literové již ochutnali na vlastní kůži, teda spíš jazyk.
Autor Štěpina G, 08.06.2009
Přečteno 609x
Tipy 37
Poslední tipující: al-pacino, Tanzania, hašlerka, Agniezka, Holis, carodejka, zrrrr, Žqáry, jedam, Gabkinsson, ...
ikonkaKomentáře (14)
ikonkaKomentujících (14)
ikonkaDoporučit (2x)

Komentáře

hned se do té mňamky pustím.Zní to moc lákavě.ST

04.09.2009 11:23:00 | Tanzania

..a dá se to jíst hned? u nás totiž nic dlouho nevydrží!

26.08.2009 20:10:00 | hašlerka

Uz se mi sbihaji sliny a to jsem si precetla pouze jen receptik.

20.07.2009 19:18:00 | carodejka

recept, nebo báseň ?
nejspíš
recept jedna báseň :-)
další mňam

02.07.2009 12:58:00 | zrrrr

Když se to nesní na posezení hned, tak to vydrží v lednici i několi měsíců. Záleží jak moc sterilně se to vyndavá :-). nenačnuté to vydrží určitě i nějaký ten měsíc.

19.06.2009 08:46:00 | Štěpina G

... jáj, teď mám pekelnou chuť na kapra!

15.06.2009 10:06:00 | Žqáry

Ranní životabudič!ST

13.06.2009 15:00:00 | spare

tak tomu říkám bomba,tady se nemusí nic vysvětlovat,tomu rozumím....mňamka jak prase... :o)))

11.06.2009 16:04:00 | jedam

moc dobré... mohu doporučit.

10.06.2009 06:28:00 | Gabkinsson

česnek, cibule, pepř, bez kostí a v nálevu... hmmm... to jsou všecko ždímačky na moje slinící žlázy... co to dneska čtu? ...mám tu všehovšudy šest ředviček a nedobytný sardinky... to bude noc... :)

09.06.2009 23:14:00 | drsnosrstej kokršpaněl

Dobrý, ale z ryby mám nejraději krkovičku :-)

08.06.2009 21:22:00 | Kars

hmmm, něco jako pečenáčkové kouličky, jo jo sliním

08.06.2009 20:31:00 | Marfuša

Recept - jedna báseň...

08.06.2009 10:18:00 | Bíša

můžu jen potvrdit, že jsou mňam, žel škvarky jsou ještě málinko mňamkovejší :-)

08.06.2009 06:49:00 | Romana Šamanka Ladyloba

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí