Rybí utopenci

Rybí utopenci

Anotace: "Literácký receptář" - dala jsem to básní, protože to jídlo je jedna báseň :-)))

Když už mi byly synkem vyfouknuty rybí škvarky (mladí jsou hold rychlejší), zkusím jinou rybí specialitu. Když jsem z té rybářské rodiny. Přiznávám, že jsem ji kdysi našla v jedné šikovné kuchařce. A tento recept se stal tradičním v naší rodině.

Ještě předesílám, že nenávidím kosti v rybách a tak se snažím vyhledávat ty recepty, kde je nějak eliminuju.
Podotýkám, že původní recept byl z filé, ale protože v naší rodině je výskyt sladkovodních ryb poměrně častý, tak jsem si to předělala na kapra.

********************************************************
Co budete potřebovat?

1 kg uvařeného rybího masa (kapr nebo filé)
4 namočené housky
4 lžíce strouhanky
4 vejce
2 prolisované stroužky česneku
3 menší nakrájené cibule
sůl
mletý pepř
olej na smažení

Nálev: 6 sklenic vody
3 sklenice octa
6 bobkových listů
10 kuliček nového koření
trochu soli

********************************************************
Jak na to?

Rybu uvařit (nejlépe na páře), vybrat z ní co nejvíce kostí (hlavně ty větší) a umlít na masovém strojku. Housky namočit. Umleté maso spojit s vymačkanými houskami, přidat všechny ostatní ingredience. Z hmoty vytvarovat malé kuličky (jako pingpongáče) a smažit v oleji (já je házím do friťáku). Tady by se dalo skončit a tyto rybí karbanátky si dát k obědu s brambory. Ale my jdeme dále. Svaříme nálev (všechny ingredience). Rybí kuličky naskládáme do sklenic a zalijeme vychladlým nálevem (může se v něm ještě rozmíchat trochu hořčice). No a necháme uležet v lednici asi 4 - 5 dní. Pak až přijdou hosté a otevře se nějaká lahvinka, můžete nabídnout.


Mnozí literové již ochutnali na vlastní kůži, teda spíš jazyk.

Autor Štěpina G, 08.06.2009
Přečteno 698x
Tipy 37
ikonkaKomentáře (14)
ikonkaKomentujících (14)
ikonkaDoporučit (2x)

Komentáře
líbí

hned se do té mňamky pustím.Zní to moc lákavě.ST

04.09.2009 11:23:00 | Tanzania

líbí

..a dá se to jíst hned? u nás totiž nic dlouho nevydrží!

26.08.2009 20:10:00 | hašlerka

líbí

Uz se mi sbihaji sliny a to jsem si precetla pouze jen receptik.

20.07.2009 19:18:00 | carodejka

líbí

recept, nebo báseň ?
nejspíš
recept jedna báseň :-)
další mňam

02.07.2009 12:58:00 | zrrrr

líbí

Když se to nesní na posezení hned, tak to vydrží v lednici i několi měsíců. Záleží jak moc sterilně se to vyndavá :-). nenačnuté to vydrží určitě i nějaký ten měsíc.

19.06.2009 08:46:00 | Štěpina G

líbí

... jáj, teď mám pekelnou chuť na kapra!

15.06.2009 10:06:00 | Žqáry

líbí

Ranní životabudič!ST

13.06.2009 15:00:00 | spare

líbí

tak tomu říkám bomba,tady se nemusí nic vysvětlovat,tomu rozumím....mňamka jak prase... :o)))

11.06.2009 16:04:00 | jedam

líbí

moc dobré... mohu doporučit.

10.06.2009 06:28:00 | Gabkinsson

líbí

česnek, cibule, pepř, bez kostí a v nálevu... hmmm... to jsou všecko ždímačky na moje slinící žlázy... co to dneska čtu? ...mám tu všehovšudy šest ředviček a nedobytný sardinky... to bude noc... :)

09.06.2009 23:14:00 | drsnosrstej kokršpaněl

líbí

Dobrý, ale z ryby mám nejraději krkovičku :-)

08.06.2009 21:22:00 | Kars

líbí

hmmm, něco jako pečenáčkové kouličky, jo jo sliním

08.06.2009 20:31:00 | Marfuša

líbí

Recept - jedna báseň...

08.06.2009 10:18:00 | Bíša

líbí

můžu jen potvrdit, že jsou mňam, žel škvarky jsou ještě málinko mňamkovejší :-)

08.06.2009 06:49:00 | Romana Šamanka Ladyloba

© 2004 - 2025 liter.cz v1.8.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí ⋅ Osobní údaje ⋅ Provozovatel