Anotace: Co můžeš čekat od Churry (ne chmury,žádné stíny), než že zase s gustem ponoří se do finštiny..."o)
Pannenku ze sukýnek svlíkej
a neplač příliš!
Soucit,dojetí a alergie
věkem sílí
(Vím to já, víš to ty
v tom jistě se nezmýlíš)
Na trošce oleje pak
dodej cibuličce nahé
tu průhlednost a zlatou tvář.
Hrách už sis včera namočil.
(a pokud ne, jsi lhář,
protože, kdo jednou okusil
hernekejtto
nemůže zapomenout
na tu slast...no prostě na to!)
A teď to přijde:
Hrách(vařený), vývar a dosti majoránky
dotvoří hlavní základ stránky
té polévky božské
po které kaviár,lanýže
ba i šampaňské zhořkne.
Ty totiž
(ať už jsi babka
nebo Gabkinsson)
na nudličky lososa uzeného krájíš,
hrách z polévky cedíš
(dvě lžíce stranou dáš
pak zasníš se, jak zas se najíš)
a zbytek prostě rozšviháš
(v mixéru)
Hrachové pyré
smícháš pak se smetanou
(tou finskou, u nás šlehačkou danou)
dochutíš si solí,pepřem
i trošku cukrú. cukrú
Teď vývar nutný je
(osudu vteřinu se vzepřem...)
Už je tu gurmetská balada
(jazyk se vzpíná řehtaje)
Po chvilce vaření
přidáš ty nudle z lososa
a zbylý hrách.
A ovšem, nemusíš mít strach
že talíř nevylíže každý
kdo ochutná tvůj
pokrm s čepicí šlehačky,
zásypem majoránky...
Víš, tohle jsou ty lidské stránky,
jež národy sbližují.
(A láska bují)
Finsky, česky, americky i jakkoli jinak
stále stejně se lidé
po dobrém jídle
olizují...
nejdřív jsem to nadšeně zhltnul jako báseň... potom jsem se k tomu musel vrátit jako k receptu... a při obojím čtení jsem měl zvýšenou hladinu některých hormonů v krvi a enzymů na jazyku... máme docela štěstí, že je to mimo soutěž :)
14.06.2009 13:53:00 | drsnosrstej kokršpaněl
a já tak dlouho neměla hrachovku,ať na český,finský,či jiný způsob..."uvařilas"ji moc dobře.Neuvažuješ o napsání kuchařky ?
08.06.2009 18:49:00 | Marupiara
Dobré jídlo sbližuje..a dobře poslouží i jednotlivci :-) Já dobré jídlo miluji moc a finskou kuchyni rád otestuji když bude příležitost ;-)
08.06.2009 17:18:00 | Chancer