Óda na NY

Óda na NY

Anotace: Jak jsem si zamilovala Manhattan...aneb ti, kterí tam kdy byli a zili, mé pocity snad pochopí...

Jak cerná pampeliska
své údy k nebi zdvíhás, marne.
Tam, kam derou se tvé drápy
slunce nesvítí.
Mezi prsty más mour spechu a nevsímavosti,
na koneccích drapomraku nehty nalakované neóny.
A namísto otisku? Okna, jez slepe cucí do zdí.

V cernych hlavách myslenky cerné
napíchnuté na pampeliscí ostny,
vrhají stín na tváre lidské haveti,
která nemuze své barvy nikdy smyt.

Pod stvoly pampelisky v lutu
bubnuji podzemní koleje,
do rytmu ratara
tancují krysy svuj sedivy tanec,
po hostine s hlavním chodem rat-icidu.

Tam dole, v mnohavagónovych cervech
s kabáty grafiti
a s pupky precpanymi lidskymi mravenci,
tam svetlá je pestí na oko,
tam truní barva netopyrí.

Skrz zelezná vrata, postrcena zeleznymi tycemi
co placají mne po zadku,
po schodech mytych plivanci
utíkám vzhuru,
kde jako v lysine cernych pampeliscích vlásku
nacházim oázu v betonové pousti: Central Park!

V nem zdobís si dreadlocks magnoliemi, sakurami
ruzemi a zlatym destem, a náhle jsi, v mych ocích,
jedinecny cerny sperk na satu zemekoule,
nenapodobitelny Manhattane!
Autor northcarolina, 22.08.2009
Přečteno 284x
Tipy 7
Poslední tipující: jedam, Mbonita, Jarka, Zasr. romantik, Kars
ikonkaKomentáře (1)
ikonkaKomentujících (1)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Díky za procházku tím šedým mraveništěm, ale asi bych se tam udusil
ST

23.08.2009 07:05:00 | Kars

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí