Nevěsta II.

Nevěsta II.

Anotace: Toto je původní verze již zveřejněné básně Nevěsta (tenkrát se mi tato verze nelíbila, ale když jsem si ji před časem znovu pročítala, zalíbila se mi více než ta upravená)...

Sbírka: Dívka s dírou na punčochách

Krajina bez listí.
Bez jakékoli známky života.
Mohutná šedivá oblaka
plují nadzemskou rychlostí
po obloze, ať raději nic nevidí,
když hejno ptáků dává
sbohem, své krajině mává,
smrt se před nimi nestydí

a mraky plují dál.
Odnášejí smutek s sebou.
Slzy se z očí derou,
proč ti jen život vzal.
Nemilosrdný vítr mi utírá
tekoucí kapky z tváře,
z nebe jako zázrakem
teď sestoupila záře,
šeď se trhá, naděje umírá.
Sluneční teplo hladí mi líce,

mračna ustupují,
dávají světlu volnou cestu.
Převlíkám se za smutnou nevěstu.
Větry v korunách stromů dují.
Teď nebe je větší než včera,
čisté a jasné,
ty oči krásné
ještě včera jsem je měla.

Ach vy andělské paprsky,
jak budu žít bez lásky.

Ach nebe bezedné,
neber mi srdce mé.

Ach, větře, já nepláču pro tebe,
řekni slunci, ať mi ho nebere.

Vy, mraky vysoké, se světlem na zádech,
vraťte mému milému dech.

Vy síly bezcitné,
nebudu-li mít jeho, nebudete mít mne.

Na co vám bude mrtvá paní,
já nikdy nepůjdu s vámi.
Vraťte mi život jeho,
dejte mi svatební věno.

Listí se ze země zdvihá,
zář před očima se míhá.
Procitá duše jeho.
Mračna se zpátky zatahují.
Nebe pláče.
Autor Willou, 01.11.2009
Přečteno 388x
Tipy 6
Poslední tipující: J.U. Ray, Markéta Hl., Linzerka, Nergal, Kapka
ikonkaKomentáře (2)
ikonkaKomentujících (2)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

krásná nostalgická

01.11.2009 23:34:00 | Markéta Hl.

Mozna bych v prvnim versi jeste poupravil nebo vyskrtl jednu krajinu, at tam nejsou dve, ae libi se mi celkovy melancholicko-nostalgicky nadech. Davam tip, abys moc nezpychla :)

01.11.2009 12:09:00 | Nergal

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí