přání k svátku

přání k svátku

Anotace: sice poslal jsem tento text do rubriky láska-ostatní,neb je to psáno pro ženu, ale myslím, že patří do této rubriky také

Teď přichází těch pár dnů svátků,
co Vánoce se nazývají,
já napsat ti k nim chci pár řádků,
ať v klidu se ti prožívají.

Štědrý den je známý tobě,
že "vigilií" je nazýván,
vždyť předvečer byl to slavného dne,
kdy Ježíšek na svět byl přivítán.

Jistě prožilas ty krásné chvíle,
už jako malé děťátko,
kdy nejedla jsi v postní víře,
že vidět chceš zlaté prasátko.

Nechtěla jsi od té Perchty,
párat přeci bříško tvé,
ta dělala to těm co jedli,
a nepostili se-to bylo pak pro ně zlé.

Také jsi v ten den slavný,
k potoku jsi chodila?
nebo vodou vzatou z studny,
tělo své jsi umyla?

Ty po rozbřesku to dál dělej,
vždyť zdraví tomu posloužíš,
ty pod sprchou tím svým tělem,
se studenou vodou otužíš. (brrr)

Nadílka co s dnem je spjatá,
je pro nás-děti-čeládku,
také dobytek-zvíře-pole-stromy-studna,
mají dostat po dárku.

Rozkrojíš-li si jablíčko,
přeji tobě hvězdičku,
aby pak tvé přání vyšlo,
a rok prožila jen ve štěstíčku.

Není dnes už asi nutné,
svíčky dávat do skořápek,
i to jak přes rameno se střevíc vrhne,
zda padne špičkou směrem ze vrátek?

Nebo také o půlnoci,
prosekávat k vodě led,
tam dívat se do budoucnosti,
to přijdeš o překvapení v těch dalších dnech,

Zatřást můžeš také bezem,
máš-li ho však v zahrádce,
kdo tvůj milý je se poraď se psem,
pejsek odpoví než půjdeš nazpátek.

Teď už jenom ta mše zbývá,
co oslavou je zrození,
tam "regenschori" krásně zpívaj,
na Boží hod ten vánoční.

Při oslavě Spasitele,
má se jenom rozjímat,
i u tabule jídla plné,
pečenou husu pojídat.

I když nejsem já věřící,
té víry se v ten den držím rád,
na práci zde nejsou síly,
ba ani lůžka se nesměj stlát.

Na návštěvy se v ten den chodí,
i já rád bych byl u tebe,
snad tyto verše mě nahradí,
a v srdci měj je se mnou pro sebe.

Svatý Štěpán to byl světec,
ten ochraňoval koníčky,
ten den se světí obilí i oves,
a čeká se na koledníčky.

Jan Evangelista byl také slaven,
ten spoustu prý měl nepřátel,
ten přežil vroucí olej v kotli kam byl vhozen,
i víno jímž měl být otráven.

V ten den se žehná - pije víno,
pojď držet se té tradice,
a popřejem si aby dále bylo,
těch hezkých dnů co nejvíce.

Já ti přeji nejen k svátkům,
aby život krásný byl,
aby nesl štěstí - lásku,
a byl plný jen hezkých chvil.
Autor bobi bobie, 28.11.2005
Přečteno 1294x
Tipy 2
Poslední tipující: BARBYE
ikonkaKomentáře (1)
ikonkaKomentujících (1)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Vánoce jsou krásné svátky..

21.07.2009 13:45:00 | BARBYE

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí