Zlatý meč

Zlatý meč

Anotace: Tady je jedna moje starší básnička. Snad se bude líbit. Prosím o komentáře. Děkuju. :-)

Pán přechází komnatou,
tou černou temnotou.
On už nedočkavý je,
dával kováři naděje.

Že ze zlata meč zkuje,
už druhý den to je!
Kdy on mu to zlato dal,
aby mu z něho zlatý meč ukoval.

Druhý pán přechází sálem,
teší se, těší bálem.
Kde zlato a stříbro se skví,
neví, že v zlatu je prokletí.

Od mocných čarodějek,
královen pradávných matek.
Ony se zlata zmocnily,
ony hory se zlatem proklely.

Lidská chamtivost se nezdá.
Ony učinily rozhodnutí -
uvalily na horu prokletí.
Prokletí, které již trvá staletí.
"Zlato se v nic změní,
pro toho, kdo neodčiní.
Hříchy své prokleté,
lidem dávno zapomenuté."
A jen co tuto kletbu vyřkla,
prstem se kousku zlata dotkla.
Předstírala chamtivost,
a hle - ta nicotnost.
Zlato se v nic proměnilo
a bludičky odčinilo.
I na nich leží prokletí,
které trvá staletí.

(Mezitím, kovář je chamtivost sama, brzo je prokletý a změněný v kámen i on...)

Jakmile kovář zkamení,
z hor se sype kamení.
V něm ze zlata pecka -
bohatství v ní všecka.
Tu se mládenec shýbne,
třpyt koutkem oka zhlédne.
Ale jen se zasměje -
zlato se k letu měje.

Jen co dopadla na zem pecka,
co bohatství v ní všecka.
Hora se otevřela
a mládence pozřela.

V hoře je tma,
mládí nekonečné,
v hoře jsou bludičky.
- Věkem nedotčené.
Celé z kamene.

Bludičky ze spánku mohou se probudit
a mládenec může je zachránit.
Jen tak, že zlatý meč zkuje.
Dotkne se jejich šatu látky,
tak jim život vrátí zpátky.
Autor Monica., 01.07.2010
Přečteno 413x
Tipy 16
Poslední tipující: Fenceless, Chancer, divoska_jaja, Isquieasuus, Markéta Hl., Bíša, CULIKATÁ, Myghael - the Lord of Absurdity, Skalsky Pavel, ...
ikonkaKomentáře (5)
ikonkaKomentujících (5)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Hmm... ne, tu pohádku neznám. :-)

03.07.2010 19:29:00 | Monica.

Pěkné! Inspirovala ses pohádkou O statečném kováři? :-)

03.07.2010 16:57:00 | Chancer

pohádky mám ráda

01.07.2010 16:32:00 | Markéta Hl.

Pohádkově romantické...

01.07.2010 15:34:00 | Bíša

A nakonec vše dobře dopadlo:)

01.07.2010 11:55:00 | CULIKATÁ

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí