Mladická nerozvážnost

Mladická nerozvážnost

Anotace: někdy pozor na to, co říkáte, a kde to říkáte (znám z vlastní zkušenosti-poznámka autora)

V šálku odpoledního čaje
předčítám knihy klasiků poezie
za přítomnosti mladých dam,
které se smějí mému recitování
jako hloupé spolužačky,
když se baví přihlouplými vtipy
při tiché poště v hodině jazyků

v šálku vidím svou podobu,
která se rozčeřuje
jak míchám kávovou lžící
a sleduji při tom
jak neukázněným dámám
odletují od spařených rtů
sliny pobaveného smíchu

však je smích přejde
až ve škole dostanou bití
rákoskou přes ruce
nebo přes holé zadky,
jak by se jistě mladým
pánům líbilo

ty nevděčnice by měly
naslouchat učeným hlasům
a ne hihňat se jako v biografu
při scénkách, kdy již není zbytí
a řehotavý smích neovládnete
protože se to od vás jaksi očekává

některé mládeži zatěžko vysvětlovat
raději před ní pomlčet
aby se neroznesl
nějaký blaf

zatěžko věřit některým uším,
které ve všem slyší rozpustilé pobavení
a dřív než něco vypustí z pusy
nedomyslí následky

a potom litují svých slov
v myšlence
raději se nevidět
Autor Tomáš Přidal, 15.11.2010
Přečteno 411x
Tipy 25
Poslední tipující: strašidýlko-střapatý, Špáďa, jitka.svobodova, dream in emptiness, Psavec, pamp_elka, Jiná, ZILA78, Bíša, Danga, ...
ikonkaKomentáře (3)
ikonkaKomentujících (3)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

sapristi sapristi
čtu-li tuto báseň
nemohu nevzpomenout na ludmila
http://liter.cz/Basne/273136-view.aspx
ano, na ludmila musím vzpomenout
líheň podivná líhne se tu básníků mladých
sapristi sapristi
nemám šajna oč jde
však ve dvou třech či více se to lépe táhne
toliko zdá se býti jisto
z historie literární i jiné

16.11.2010 19:11:00 | pamp_elka

výborně, Tome...ST!

15.11.2010 22:20:00 | hašlerka

Početla jsem si příjemně.

15.11.2010 20:37:00 | Kapka

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí