Měsíc je vysoko

Měsíc je vysoko

Anotace: překlad básně moderního indonéského básníka Toeti Heraty

Měsíc je vysoko
nyní již nestoupá.
Na ostrově Gilimeno, na písčité pláži
klouže mimo zkušenost
mimo dosah mé ruky.

Měsíc je vysoko
bledý a kulatý, dunící buben,
skvrnitý, stříbřitě jasný.
Tanec kasuárů, vlny šlehající břeh
vášeň života, láska, jejich význam
toť stránky, jež třeba roztřídit.

Měsíc je vysoko.
Med ze Sumbawy v Mataramu!
Otázky a odpovědi jsou hořkostí -
A zlostný medový měsíc svítí
velmi pozdní, vzdálený, občas bzučící
poté, když televize byla vypnuta
a rozhovor umlkl; poté, co čluny byly potopeny.

V tento čas jsi právě získal schopnost
hodit záchranné lano
z ostrova na ostrov.
Ještě jsem nebyl nesen mořem, zahnán větrem,
a nemám ani kotvu.

Čarující měsíc kyne
kulisám na pláži ve stylu Melbournu a Sydney
verandy ověšené květy bugenvileí
vysoké traviny a pryšce se zhroutí strachem
pobité, rozdrcené bouřemi
Autor Dolma, 11.10.2011
Přečteno 316x
Tipy 9
Poslední tipující: mademoiselle secret, CULIKATÁ, Agniezka, Divoženka1, J's ..
ikonkaKomentáře (3)
ikonkaKomentujících (3)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Už podruhé jsem vás viděla na Depkách a podařilo se mi vás najít tady na "iteru.

Moc se mi líbí vaše tvorba, vlastně jenom to jsem chtěla napsat ...

15.10.2011 00:00:00 | inhalium

Skvěle napsaný text.

12.10.2011 11:49:00 | mademoiselle secret

úžasné..krásné

11.10.2011 19:20:00 | J's ..

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí