Čtyři roční období

Čtyři roční období

Anotace: Jaro Vlaštovka v hnízdě vesele švitoří slavík svou píseň zpívá havran se pomalu...

Jaro

Vlaštovka v hnízdě vesele švitoří
slavík svou píseň zpívá
havran se pomalu chystá k Sibiři
na polích trilkuje skřivan.

Začnou nám rozkvétat spanilé jabloně
třešně ozdobí růžové květy
sněženky vykoukli z pokrývky studené
zlatý déšť zasypal zemi.

Sněhovou vločkou se propletla zlatá nit
země procitá ze svého spánku
slunce začalo hřát trochu víc
Amor odemkl lásku.

Léto

Květy stromů opadaly
pupeny se rozvily
matka země připravuje
v červnu zásoby do zimy.

Červená se v sadě třešeň
kos s vrabcem se hašteří
nemůžou se shodnout na tom
co v červenci k večeři.

V žáru slunce lán se zlatí
srp a kosa sečou klas
chlapec, děvče nahlas pějí
srpen přišel mezi nás.

Slunce hřeje naposledy
podzim klepe na dveře
skončilo i babí léto
září kabát obleče.

Podzim

Mistr Větr libě duje
do listových zvonečků
pestrý nástroj krásně hraje
svou podzimní písničku.

Nad poli se lehce vznáší
vlaštovčí houf před cestou
za ním pěje z hejna slavík
je čas na jih odlétnout.

V posled mizí pestrý motýl
v dýmu ze sta ohýnků
co na polích plápolají
k odchodu letních dnů.

Zima

Zvěrstvo se skrylo v doupatech, norách
ptactvo odlétlo do teplých krajin
jen havran kráká v pustých horách
zas liška vyzrála nad ním.

Sněhulák koulí se zmrzlou krajinou
vesnice žijí lomozem dětí
všichni se baví sněhovou záplavou
sáňky a brusle sviští.

Sněhová vločka spouští se oblohou
přichází mráz
země se pokrývá ledovou peřinou
zima jde mezi nás.
Autor tomiho82, 27.02.2015
Přečteno 364x
Tipy 2
Poslední tipující: Rozina, jitka.svobodova
ikonkaKomentáře (0)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře
Ještě nikdo nekomentoval.
Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí