Dlouhá a hořící

Dlouhá a hořící

Anotace: našel jsem svou starší báseň a sám užasl; nad obsahem, nad svěžestí, nad pocity v ní

 

Město už mlčí:

Noc přišla do ulic;

má úsměv vlčí

a neujde jí nic.

Po hlavní třídě

se s klidem prochází,

obchází kolem

a nikde neschází.

 

Všude je mrtvo:

vláde tu klid a mír.

Nad vršky stromů

neslyšně plachtí výr.

 

Jen já jsem vzhůru:

ve svitu svíček krásně

hodinu po hodině

píšu na papír básně.

 

Noc zvolna plyne,

já stále píšu slova.

Únavu příchozí

odmítám zas a znova.

Knoty se krátí:

ty svící pružné kosti;

plameny malé

dávají světla dosti.

 

Píšu o citech;

o strachu ze selhání.

Píšu o věcech,

kterým se mysl brání.

Sedím už dlouho:

necítím žízeň, hlad.

Výsledky pálím!

Je to tak lepší

... snad.

 

Píšu a hořím:

horečky čtyřicítky.

Básniček krátkých

napsal jsem tři desítky.

Odvahu ztracenou

v tom žáru objevuji:

zahanben úvahou,

že dosti nebojuji.

 

 

Autor ElaJah, 26.06.2016
Přečteno 250x
Tipy 5
Poslední tipující: Frr, ježa, Kapka, Amonasr
ikonkaKomentáře (0)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře
Ještě nikdo nekomentoval.
Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí