Most přes Rýn

Most přes Rýn

Anotace: °°°°°°

Sbírka: Bože jim dej......

Jedno místo znám
Je zvláštní
klene se nad řekou
v níž čirá alpská voda plyne
Rozvážně vede Rýn svůj proud
okolo pilíře na němž podepřen
stojí zvláštní most
......mezi břehy
na východním Kehl
a Štrasburg je na opačném

Mnozí přejíždí aniž by si ho všimli
všichni spěchají odněkud někam
jen Rýn netečně plyne dál
plytké břehy jsou jeden nekonečný park
a občas i přístav
...........byť provizorní

Ten most je vyjímečný nejen tím
že se mu říká "Most Evropy"
Je zvláštní tím
že lemují ho vitrýnky s prózou
........i s básněmi
ani nevím, kterých je víc

Je to most prózy a básní
je nevšední a zvláštní
ta próza i verše
se vztahují k mostu
ale i k evropské sounáležitosti

Na dně Rýna i po březích v okolí
desítky životů zůstaly zmařeny
Jen tak promarněny
ve válečných vřavách
se svými strázněmi
i se svými sny...

Na francouzkém břehu
zarostlý v trávě a křoví
rezavou kopulí pevnost se připomíná
na německé zase
pamětní desky a sem tam kříž
ale kdo by dnes vzpomínal.....

Tak přecházím okolo úvah a básní
jsou psány latinkou
ale i hebrejsky
pár také azbukou
myslím že jsou psány i řečtinou
jedna je dokonce napsána arabsky

Nevím už kolik jich celkem je
po obou stranách mostu
že je tam jedna naše česká
...............tak to vím docela určitě

Až jednou v záplavě řítících se aut
uzříte osamělého chodce
který si na mostě čte
budu to možná opět já
nebo i zbloudilý Kafka
Ale možná i někdo jiný
kdo objevil evropský most
........poezie a prózy...
Autor Těšínský, 15.03.2007
Přečteno 347x
Tipy 0
ikonkaKomentáře (2)
ikonkaKomentujících (2)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Nejdříve jsem ji viděla tak na 80%,ale na konci mě oslnila.Ta věta:"až uvidíte osamělého chodce..."mě dostala.

15.03.2007 16:47:00 | Pomocnice uvědomění si

Je to nádherná báseň. Nikdy jsem tam nebyla ani nebudu,ale nyní si to docela dobře dovedu představit.
Ráda bych se po takovém zvláštním mostě také prošla a
pročítala-spíše prohlížela ty různojazyčné příběhy.
Ráda jsem to ze Tvé hezky zveršované básně poznala.Most Evropy-to si budu pamatovat.

15.03.2007 16:38:00 | s.e.n

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí